Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 december, 2018 - 15:04Uppdaterad: torsdag, 27 december, 2018 - 17:14
  • Kansliminister Nina Fellman är förundrad över att Ålandsdelegationen tar en viss politisk ställning i utlåtande om lagarna som gäller kommunsammanslagningarna. Foto: Totte Vesterlund.

Förundrad över att ÅD tar politisk ställning

Kansliminister Nina Fellman är förundrad över att Ålandsdelegationen tar en viss politisk ställning i sitt utlåtande om lagarna som gäller kommunsammanslagningarna.

- ÅD ska granska lagar i förhållande till åländsk behörighet och om det är okej i förhållande till grundlagen, men här tas ett steg i en riktning som jag är förundrad över, säger Fellman.

Hon menar att ÅD gör bedömningar om innehållet och funktionen i lagen, vilket inte har något med behörigheten att göra.

- Utlåtandet var nödvändigt att göra för att förklara varför det inte gjorts någon analys i förhållande till grundlagens bestämmelser om kommunal självstyrelse, säger landshövding Peter Lindbäck, ordförande i Ålandsdelegationen.

Utöver det hade ledamot Ragnar Erlandsson ett tillägg som Nils Lampi förenade sig med och som understryker tolkningen av frivillighet för kommunerna att slå sig samman. De övriga medlemmarna i Ålandsdelegationen förenade sig inte i tillägget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »