Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 juni, 2024 - 17:27
  • Maarten Sengers. Foto: Nelly Björkqvist

Det finns anledning till oro över ungas skärmanvändning – “många sover mindre än sex timmar”

Vi ska vara oroliga för barn och ungas skärmanvändning. Det menar Maarten Sengers som nyligen författat en rapport om kopplingen mellan digitala vanor och psykisk ohälsa.

Han arbetar som projektledare vid landskapsregeringen och har sammanställt forskningsläget som pekar på ett allt starkare samband mellan skärmanvändning och ungas mående.  

– Många använder mobilen många timmar per dag och en hel del av dem mår inte bra, säger Sengers. 

Ett problem bland äldre barn, tonåringar i högstadiet eller gymnasiet, är att skärmtiden tränger undan både sömn och fysisk aktivitet.  

– Många sover mindre än sex timmar. Vi vet också att de tittar på saker som inte är bra för välmåendet. Man jämför sig med andra, framför allt tjejer mår dåligt av det, säger han. 

Andra exempel är att man fastnar i så kallade kaninhål, där man matas med en viss typ av information eller åsikt. 

– Det påverkar hur ungdomarna ser på verkligheten, sedan har vi näthat, kränkningar online och till slut blir många beroende av själva skärmanvändandet, säger Sengers. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »