Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 januari, 2022 - 08:27Uppdaterad: torsdag, 20 januari, 2022 - 09:14

Försvarsmakten kan justera beredskapen för Åland

Försvarsmakten är beredd att justera sin militära beredskap ifall situationen i Östersjön blir spändare.

Det skriver Svenska Yle i en översättning av en intervju som Yle Uutiset gjort med huvudstabens beredskapschef Janne Huusko.

Om situationen i Ukraina eskalerar till ett fullskaligt krig skulle det enligt försvarsmakten också kunna påverka säkerhetsläget i Östersjön, framgår i intervjun.

Janne Huusko säger att läget på Östersjön förändrats under en längre tid, den militära aktiviteten har ökat i området och flera länders krigsfartyg syns regelbundet här. På frågan om hur Finland förberett sig på att eventuellt behöva försvara Åland säger Huusko att de detaljerna har en sådan informationssäkerhetsgrad att de inte kan behandlas i media.

- Generellt sett finns det flera olika sätt att försvara något mål: Man kan använda sig av styrkor, av luftvapnet, av marinen eller av något annat. Oftast kombineras de här metoderna och ändras allt efter, man agerar efter situation och det man försvarar, säger Huusko till Yle.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »