Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 december, 2021 - 07:23Uppdaterad: torsdag, 9 december, 2021 - 09:13
  • Det kan bli krav på att vårdpersonal är fullt vaccinerad för att få jobba. Arkivbild.

Förslag: Krav på att vårdpersonal ska vara fullt vaccinerad

Riksregeringen föreslår att alla som jobbar inom vården ska vara vaccinerade mot covid-19. Det är ett förslag från Social- och hälsovårdsministeriet som är en tillfällig paragraf i lagen om smittsamma sjukdomar och blir då att gälla även på Åland.

Lagen innebär att arbetsgivaren får rätt att kontrollera personalens vaccinationsuppgifter om de anställda jobbar inom social- och hälsovården. En person som av medicinska skäl inte kan ta vaccin mot corona får jobba genom att visa upp ett negativt coronatest som är taget maximalt 72 timmar innan arbetet inleds.

Paragrafen föreslås träda i kraft så fort som möjligt och gälla till och med den 31 december 2022. Men det behövs en övergångsperiod på cirka en månad för att arbetsgivarna ska kunna ordna tjänsterna på ett ändamålsenligt sätt och för att ovaccinerade anställda ska hinna vaccinera sig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »