Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 september, 2021 - 12:40Uppdaterad: torsdag, 2 september, 2021 - 13:20
  • Social- och hälsovårdsministeriet ska ta beslut om en eventuell tredje dos. Arkivbild.

Föreslår tredje dos för immunsvaga

En tredje dos covid-19-vaccin föreslås för personer med sänkt immunförsvar.

- Det är egentligen ingen boosterdos, utan de med allvarligt sänkt immunförsvar får inte tillräckligt bra skydd med två doser utan behöver en tredje dos för att få samma skydd som två doser ger friska människor, sa Mia Kontio från Institutet för hälsa och välfärd, THL, vid dagens veckovisa presskonferens.
I den här gruppen, som man tror berör knappt 100.000 personer i landet, inryms bland andra organtransplanterade och personer som genomgår cancerbehandling.
En tredje dos föreslås också för dem som fick sina vaccindoser i början på året med bara en månads intervall, undersökningar visar att skyddet är bättre om vaccinet ges med längre mellanrum. I huvudsak rör det sig om vårdpersonal som tidigt vaccinerades i hanteringen av coronasjuka.
Det slutliga beslutet om en tredje dos fattas av Social- och hälsovårdsministeriet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »