Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 januari, 2022 - 14:15Uppdaterad: tisdag, 11 januari, 2022 - 16:49
  • Klienter på ESB-boenden väntar fortfarande på att få den tredje dosen vaccin. Foto: ÅHS.

Fler ESB-klienter väntar på den tredje dosen

Klienter vid flera serviceboenden väntar fortfarande på sin tredje dos, trots att de enligt vaccinationsordningen borde ha fått den redan under förra året.

- Hos oss har de allra flesta fått den tredje dosen. ÅHS var här och vaccinerade strax efter att det blev aktuellt med en tredje dos, och ett fyrtiotal fick sin redan då. Men några kunde inte eftersom de fått sin andra dos för tätt inpå, det hade inte gått ett halvår, och undantag gjordes också för de som antingen hade en pågående infektion eller var i för dåligt skick. Allt eftersom har vi sedan bokat vaccinationstider åt dem, men vi väntar ännu på svar från ÅHS om hur och när de ska ges, säger Heidi Viktorsson, vårdkoordinator på Oasen.

Enligt henne har man klienter som exponerats för viruset efter att medlemmar ur personalen smittats, men ingen har ännu testat positivt.

På Hammargården är alla boende vaccinerade, enligt föreståndare Jenny Olofsson-Engblom.

- ÅHS var här och vaccinerade redan för flera månader sedan. Vi hade också klienter som av olika anledningar inte kunde ta sin dos då, men direkt när det blev möjligt ordnade vi så att de fick den. Det känner jag att har varit vårt ansvar som ESB-boende, säger hon.

Smittskyddsläkare Tora Woivalin säger att enstaka klienter som inte varit redo för sin tredje dos då vaccineringarna först utfördes kan ha fallit mellan stolarna, men att dessa borde ha fått sin dos i efterhand. I ett mail skriver hon att hon ska utreda hur situationen på de olika boendena ser ut.

Ålands Radio söker fortsättningsvis Mariehamns stad.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »