Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 februari, 2017 - 16:11Uppdaterad: onsdag, 15 februari, 2017 - 17:32
  • Rektor Marcus Koskinen-Hagman ser en trend i att inte skriva extra språk. Foto: Cecilia Ekströmer.

Finskan rasar i studentskrivningarna

Våren 2010 skrev 29 abiturienter finska i studentprovet, i år skriver nio.

 Det är ett ras med 69 procent på åtta år. I år är tyska, med 21 abiturienter, och spanska, med 12 abiturienter, populärare i studentskrivningarna än finskan.

- Finskan är fortfarande ett ämne som man läser rätt mycket i lyceet på olika nivåer. Men det är en klar trend att inte skriva ett extra språk i studentskrivningarna, säger rektorn vid Ålands lyceum, Marcus Koskinen-Hagman.

Intresset för främmande språk är lågt i hela landet enligt finska notisbyrån, FNB. Intresset för svenskan bland finskspråkiga har nästan halverats på tio år, men också intresset för andra språk har minskat drastiskt i studentskrivningarna. Men engelskan håller ställningarna, och alla 147 abiturienter vid Ålands lyceum skriver engelska i sin studentexamen i år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »