Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 april, 2011 - 07:22Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Finlandskabeln vidare till ÅD

Missförstånden kring den planerade Finlandskabeln är nu uppklarade efter diskussioner med arbets- och näringsministeriet i Helsingfors. Därför lämnade landskapsregeringen i går sitt yttrande i frågan till Ålandsdelegationen, som man väntat med sedan i fjol somras. Den planerade likströmskabeln till Nådendal är budgeterad till 125 miljoner euro, varav landskapet sökt extra statliga pengar för 60 procent av satsningen. Ministeriet i Helsingfors hade missuppfattat dimensioneringen av kabeln, och att den främst skulle vara till för att exportera åländsk vindkraft till riket. Finlandskabeln är i första hand till för att säkra elförsörjningen i landskapet, som nu hänger på Sverigekabeln och en otillräcklig reservkraft på hemmaplan. Det blir nu Ålandsdelegationen som skall ge ett utlåtande till regeringen i Helsingfors, som avgör om pengar skall föreslås för projektet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »