Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 juli, 2022 - 13:11Uppdaterad: måndag, 11 juli, 2022 - 17:50
  • Fifax måste slakta symtomfri fisk till följd av IHN-smitta. Foto: Owe Sjöblom.

Fifax kan behöva permittera 26 personer

Livsmedelsverket har beslutat att symptomfri fisk i Fifax anläggning i Eckerö ska slaktas och att återstående fisk ska avlivas och förstöras efter att IHN-smitta hittats i regnbågslaxen den 22 juni.

Fifax är berättigade att ansöka om ersättning för den fisk som skall avlivas. Det är finska staten som ansvarar för kostnaderna som föranleds av avlivningen och avlägsnandet av fisken. Smittans ursprung har ännu inte bekräftats och IHN-virus har inte konstaterats i hittills undersökta prover från de anläggningar som levererat yngel eller ägg. Innan produktionen får dra igång igen krävs en sanering av produktionsanläggningen.

På grund av situationen inleder Fifax omställningsförhandlingar på Eckerö produktionsanläggning. Dessa kan leda till permittering av högst 26 personer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »