Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 november, 2013 - 14:34Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Färre än väntat tog HPV-vaccin

-Det är något färre än vi trodde som hittills tagit HPV-vaccinet. Det säger skolhälsovårdare Petra Franzén-Holmberg. Hon tror att det kan bero på att massmedia i vissa fall ifrågasatt vaccinet men också på grupptryck. -De som jag har varit i kontakt med säger ändå att de diskuterat saken med sina föräldrar och det är ju bra, säger Franzén-Holmberg. Hon betonar också att vaccinet inte innebär att man kan strunta i kondom. -Det är flickorna som får vaccinet, men killarna kan också bära på viruset och även de kan bli sjuka, därför är det viktigt att både flickor och pojkar skyddar sig, säger Franzén-Holmberg. HPV-vaccinet Cervarix skyddar mot livmoderhalscancer. I Finland diagnosticeras mellan 150 och 175 nya fall per år, av dem dör en tredjedel.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »