Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 februari, 2021 - 11:15Uppdaterad: onsdag, 10 februari, 2021 - 15:51
  • Genrebild. Foto: Ida Jansson.
  • Poliserna Benjamin Fellman och Christoffer Ahlfors

Färre brott för polisen under coronaåret 2020

Pandemiåret blev ett relativt lugnt år för den åländska polisen, åtminstone vad gäller antalet brott.

Antalet polislagsingripanden var 183 stycken jämfört med 312 år 2019 och 261 år 2018. En orsak kan vara att färre personer rört sig ute och att kryssningstrafiken har minskat radikalt.

- En liten ökning ser vi i antalet sexualbrott och brott mot liv och hälsa men det är så lite att man inte kan tala om någon trend, säger kommissarie Christoffer Ahlfors.

På andra håll rapporteras om att våldet under coronaåret 2020 flyttade från gatorna till hemmen.

- Vi ser inte riktigt samma sak här, visserligen ökade brott mot liv och hälsa till 215 stycken i fjol jämfört med 204 året innan, men det är en liten ökning. Att det varit färre krogslagsmål och att folk rört sig mindre på stan inverkar säkert, säger Christoffer Ahlfors.

Även narkotikabrotten minskade från 220 år 2019 till 143 i fjol.

- Det tyder på att det varit svårare att få tag i knark, något som också märkts då tillslag mot exempelvis apotek ökat något, säger Ahlfors.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »