Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 juli, 2012 - 20:01Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Får oskyddad djurgrupp på Åland

Fåren är en åsidosatt djurgrupp inom det åländska djurskyddet. Idag görs ingen regelmässig kontroll av fårbesättningarna på Åland. Både mjölkkor och köttboskap kontrolleras med jämna mellanrum men fåren står än så länge helt utanför denna typ av kontroll. Orsaken till detta är resursbrist, enligt Ketzia Karring, veterinär vid ÅMHM. Ålands radio har nyligen fått in tips om en besättning vanskötta får och veterinär Ketzia Karring har gjort en inspektion av de aktuella fåren. – Helt klanderfritt var det inte, men några enorma brister var det inte heller. De brister som hittats har påtalats för ägarna och en uppföljning kommer att göras, säger hon. I dagsläget görs endast inspektioner i de fall då anmälningar lämnats in till ÅMHM. I mitten av augusti kommer tjänsten som djurskyddsansvarig återigen tillsättas vid ÅMHM, efter att en längre tid varit otillsatt, och då hoppas man komma igång med regelbundna inspektioner även av får, enligt Ketzia Karring. Ålands radio har varit i kontakt med ägaren till fåren som kommenterar det hela så här: " Jag ska klippa dem så fort som möjligt bara. Jag vet att de borde ha klippts men det har regnat mycket och tackorna lammade sent. Däremot var det väl inte så bra med skötseln i höstas, det vet jag. Då var det dåligt med mat på betet. Det hade med personliga grejer att göra. Men veterinären var här och tittade i vintras också och såg fåren, och då sa de att inte såg de nå sämre ut än andras."

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »