Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 november, 2013 - 13:25Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Får inte utvidga gammalt arv

Ett arv efter en morfar som dog redan 1938 och barnbarn utanför Åland som nu vill ta ut tomter på en holme i Saltvik. De ingredienserna tycker inte kansliminister Gun-Mari Lindholm passar med jordförvärvslagen. Ett av barnbarnen har begärt att få förvärva en tolftedel av den 40 hektar stora Långholmen i Bertby, och äger sedan tidigare genom arv en tolftedel. Sökanden har ingen hembygdsrätt, men menar att antalet icke-åländska ägare av Långholmen minskar genom förvärvet. Saltviksfullmäktige förordade anhållan om jordförvärv, men ministern sade alltså nej. Det motiverar hon med att det handlar om en omfattande areal, att det gått lång tid sedan arvsskiftet och att förvärvet inte är ändamålsenligt med tanke på jordförvärvslagens syfte.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »