Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 mars, 2022 - 06:01Uppdaterad: torsdag, 10 mars, 2022 - 08:17

Fängelsestraff för våldtäkt i Mariehamn

Tingsrätten dömer en man i femtioårsåldern till ett år och tio månaders fängelse för våldtäkt.

Händelsen inträffade i en lägenhet i Mariehamn i november 2018. Mannen och kvinnan hade varit i samma sällskap vid en krog och senare under natten har mannen först ringt kvinnan och sedan kommit hem till henne.
Han har därefter mot hennes vilja slitit av hennes kläder och med tvång utfört en sexuell handling. Till följd av händelsen har hon upplevt fysisk smärta, ångest och sömnsvårigheter.
Mannen har nekat till anklagelserna, och sagt att han kommit till lägenheten för att be om ursäkt då en annan man från sällskapet bett henne om sex, och han fått höra att detta gjort henne upprörd. På frågan om varför den målsägande valt att anmäla honom har han svarat att det varit en annan gemensam bekant som arrangerat detta.

Den tekniska bevisningen har inte på ett tydligt sätt kunnat stärka kvinnans berättelse, men tingsrätten anser ändå att hennes version av händelseförloppet är trovärdig, och att den styrks av vittnesmål och utlåtanden från de läkare som kvinnan efter händelsen besökt.
Förutom ett fängelsestraff döms mannen att betala kvinnan 3.000 euro för sveda och värk, ersätta hennes rättegångskostnader på sammanlagt 3.412 euro och till staten erlägga 826 euro i bevisningskostnader och 160 euro för läkarintyg. Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »