• Janina Björni Arkivfoto: Nina Smeds
Janina Björni intervjuas
Janina Björni intervjuas, del 1 (lång version från Åland idag)
Janina Björni intervjuas, del 2 (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 7 december, 2018 - 15:17, uppdaterad: fredag, 7 december, 2018 - 17:19

Familjehem för tonåringar behövs

Många tonåringar på Åland behöver familjehem. Det berättar Rädda Barnen och i januari startar en förberedande utbildning för familjevårdare på Åland.

-Det behövs familjehem för barn i alla åldrar, men trenden är nu att särskilt tonåringar har behov av det, säger Janina Björni på Rädda Barnen. Hon tror det kan bero på att det inte gjorts tillräckligt med förebyggande arbete.

-Det finns föräldrar som inte ens orkar med sig själva, då är det svårt att ansvara för ett barn, menar Björni.

Familjehem innebär att barnet flyttar hem till familjen och ingår som en naturlig del i den, det motsvarar det som förut kallades för fosterfamilj.

-Vi söker helt vanliga människor mellan 25 och 50 år som vill ta sig an ett barn och vill ge kärlek och omsorg. Man behöver inga särskilda färdigheter och man kan vara både gift, sambo och ensamstående med eller utan egna barn, säger Janina Björni.

Enligt ÅSUB fanns det i slutet av år 2017 22 barn placerade i familjehem på Åland.

Fler Nyheter

Misstänkt rattfylleri i Hammarland

Under natten inträffande en trafikolycka i Hammarland, när polisen kom till platsen visade det sig att föraren blåste positivt vid alkoholtest.

Renovering av Föglö skola blir dyrare

Renoveringen och om-och tillbyggnaden av skolan på Föglö blir dyrare än beräknat och därför föreslår nu kommunstyrelsen inför fullmäktige att tilläggsanslag beviljas.

Dagsböter för fornminnesförseelse

Nina Smeds rapporterar:
30 dagsböter på sammanlagt 1260 euro blev domen för kommunpolitikern och entreprenören Tomas Blomberg för fornminnesföreseelse 2016 i Hammarland.

IFK fyller 100

Christer Björkman om firandet:
I samband med Mariehamns 158-årsjubileum igår firade även IFK att man i år som förening fyller 100 år. Detta uppmärksammades med ett tillfälle då...

Nu håller AA till i Villa Carita

Nu har föreningen Anonyma Alkoholister (AA) fått en ny möteslokal. I måndags hölls första mötet i Mariehamns församlings Villa Carita. - Det är...

”Resultatet av en enig åländsk linje”

Roger Nordlund intervjuas av Nina Smeds:
-Det här är bara en liten del av den stora revisionen, men det är en viktig pusselbit, säger Centerns lagtingsledamot Roger Nordlund som var finansminister i den förra landskapsregeringen.

"Ännu några milstolpar kvar”

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Ny kaj i Mariehamns hamn

Alef Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns hamn ska bygga om Kaj 3 för att anpassa den till Viking Lines nya fartyg. Arbetet innebär bland annat att man utrustar kajen med automatisk förtöjning.

Strejkförhandlingarna fortsätter idag

Förhandlingarna mellan Sjömansunionen och rederierna fortsätter idag och beräknas hålla på åtminstone till på lördag. Det säger Jukka Ahtela vid Riksförlikningsmannens byrå.