Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 december, 2018 - 15:17Uppdaterad: fredag, 7 december, 2018 - 17:19
  • Janina Björni Arkivfoto: Nina Smeds

Familjehem för tonåringar behövs

Många tonåringar på Åland behöver familjehem. Det berättar Rädda Barnen och i januari startar en förberedande utbildning för familjevårdare på Åland.

-Det behövs familjehem för barn i alla åldrar, men trenden är nu att särskilt tonåringar har behov av det, säger Janina Björni på Rädda Barnen. Hon tror det kan bero på att det inte gjorts tillräckligt med förebyggande arbete.

-Det finns föräldrar som inte ens orkar med sig själva, då är det svårt att ansvara för ett barn, menar Björni.

Familjehem innebär att barnet flyttar hem till familjen och ingår som en naturlig del i den, det motsvarar det som förut kallades för fosterfamilj.

-Vi söker helt vanliga människor mellan 25 och 50 år som vill ta sig an ett barn och vill ge kärlek och omsorg. Man behöver inga särskilda färdigheter och man kan vara både gift, sambo och ensamstående med eller utan egna barn, säger Janina Björni.

Enligt ÅSUB fanns det i slutet av år 2017 22 barn placerade i familjehem på Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »