Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 januari, 2021 - 10:42Uppdaterad: onsdag, 13 januari, 2021 - 12:26

Experter vill ha hårdare restriktioner för båtresenärer

Tiotals coronapositiva personer kommer till Finland med båt varje dag, och hårdare tag skulle behövas i hamnarna.

Det säger ett flertal medicinska experter i riket, som efterlyser ett politiskt beslut om att inresande ska tvingas visa upp ett negativt provresultat.

I dag är det frivilligt att testa sig när man stiger i land i Finland, och den största majoriteten av båtresenärerna väljer att inte testa sig, enligt en artikel i Hufvudstadsbladet.

Asko Järvinen, överläkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, hör till dem som vill se hårdare krav på inresande, i synnerhet för att hindra att den mutation av coronaviruset som först påträffades i Storbritannien ska spridas till Finland.

– Vi har ingen obligatorisk testning vid våra gränser. Får vi inte ett politiskt beslut på att inresande måste testas är våra möjligheter att stoppa mutationerna begränsade, säger Asko Järvinen till Hufvudstadsbladet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »