Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 november, 2010 - 13:30Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:22

Enig ramlagskommitté<br>presenterade utredning

Tillbaka till självstyrelsen 1920 och Ålandsöverenskommelsen 1921. Det är tankarna i den utredning om självstyrelsens utveckling som idag överlämnats till landskapsregeringen. Den parlamentariska självstyrelselagskommittén, med förste vice talman Gunnar Jansson som ordförande, går in för en ny självstyrelselag av så kallad ramlagsmodell. Det innebär att lagen listar de områden som förblir rikets behörighet, medan Åland kan ta över alla andra områden. Men kommittén hänvisar inte till Danmarks förhållande till sina autonomier, Färöarna och Grönland, utan till den allra första självstyrelselagen för Åland från år 1920, som också var en så kallad ramlag. Kommittén, som var enig, vill också återuppliva klagorätten från år 1921 till ett internationellt forum, för att trygga Ålands folkrättsliga garantier. Kommittén har också formulerat en text om reformeringen av självstyrelsen som man vill att skall ingå i nästa riksregerings regeringsprogram efter valet i april nästa år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »