Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 januari, 2018 - 12:03Uppdaterad: fredag, 19 januari, 2018 - 17:27
  • Antalet elevassistenter ökar. Arkivfoto: Ida Jansson
  • Skolpsykolog Johanna Welander tror behovet av elevassistenter kommer att öka.

Elevassistenterna ökar

Enligt Ålands statistik och utredningsbyrå finns det 104 elevassistenter i grundskolan på Åland. Det är en ökning med elva assistenter från år 2014, då det fanns 93 elevassistenter i landskapet. Och en ökning med 20 anställda från år 2011.

Statistiken från ÅSUB för år 2017 visar att 50 av elevassistenterna finns i Södra Ålands högstadiedistrikt där Johanna Welander är skolpsykolog.

- Jag tror att behovet kommer fortsätta öka. Men visst skulle idealet vara att man anställer flera lärare för de har ju ändå den pedagogiska kunskapen, säger hon.

Elisabeth Storfors, vid utbildningsavdelningen menar att det inte finns några fastställda behörighetskrav för assistenter och att det är upp till respektive kommun att avgöra, men att lämplig utbildning kan vara sociokantutbildning eller närvårdare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »