Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 april, 2022 - 14:30Uppdaterad: torsdag, 21 april, 2022 - 17:13

Egna fackföreningar har testats tidigare

Att som bolag grunda ett eget fackförbund och sedan teckna ett förmånligt kollektivavtal med sig själv har testats tidigare.

Ålands radio kunde i går rapportera hur landskapsregeringens trafikoperatör Nordic Jetline gjort just det: De sade upp de redan löpande kollektivavtalen med sjöfacken, och bolagets enda permanenta styrelseledamot startade en egen fackförening från sin hemadress och började skissa på egna kollektivavtal.

2015 handlade det om ett reklamutdelningsföretag. Företagets vice vd slutade kalla sig vice vd och startade i stället en fackförening, också den gången hemifrån.
Som mest hade föreningen 355 medlemmar, innan en anställd stämde sin arbetsgivare och till slut vann efter en överklagan till Hovrätten.

Hovrätten slår i sin dom fast att förfarandet strider mot den första paragrafen i kollektivavtalslagen: En förening ska som avtalspart enbart se till de anställdas intressen.
Det kan den per definition inte göra om föreningen styrs av arbetsgivaren.

Anu-Tuija Lehto, jurist på Finlands fackförbunds centralorganisation, följde processen 2015 och hon menar att det inte finns någon tvetydighet i Hovrättens dom.

– Internationella arbetsorganisationer och också Finlands grundlag menar att man inte som arbetsgivare får inrätta en fackförening för arbetstagare, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »