Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 april, 2022 - 06:15Uppdaterad: onsdag, 13 april, 2022 - 15:39

Efterlyser vattensköldpaddor

Nu vill landskapsregeringen att man ska hålla ögonen öppna för vattensköldpaddor och om man ser en sådan ska det rapporteras till just landskapsregeringen.

Det var i slutet av senaste sommar som det hittades ett skal från en gulbukig vattensköldpadda i Långträsk i Hammarland. Den typen av vattensköldpadda är en invasiv art och därför vill landskapet nu få information om någon ser en sådan.

Gulbukig sköldpadda är listad som en av de 100 mest skadliga invasiva främmande arterna i världen. Sköldpaddorna är allätare och äter bland annat insekter, groddjur och deras rom, fiskar, små däggdjur och växter. Förutom att äta och förstöra livsmiljöer för andra arter kan den även bära och sprida sjukdomar till både andra djur och till människor.
Våren är en bra årstid för att få syn på sköldpaddan eftersom vattnet är fortfarande kallt och sköldpaddorna gärna söker sig upp för att sola och då är lätta att få syn på.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »