Fokus på feelgood även i nya jobbet

Maria Svensson:
Eftermiddag
I fem år har Maria Svensson haft jobbet som verksamhetsledare för föreningen Vårt hjärta, nu sadlar hon om för jobbet som kommunikatör på Stallhagen Ab.

Äldis håller 70+:arna sysselsatta

Liz Karlsson intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Äldis eller äldreomsorg på distans har utökat sina sändningar för hemmaisolerade äldre.

"Ingen jätteomställning för ÅMI"

Björn Blomqvist:
Gomorron
Ålands musikinstitut undervisar även de på distans under rådande förhållanden.

Hårda tider för kulturarbetare

Sofia Enros:
Gomorron
När kulturevenemang ställs in blir kulturarbetarna arbetslösa.

Skola hemma både för Elias och mamma Eva

Elias och Eva Ekström Andersen intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Både Elias och hans mamma tillbringar nu dagarna tillsammans hemma. Eva Ekström-Anderssen distanshandleder sina folkhögskoleelever och snart 8-årige Elias går i skola på datorn.

Kulturmagasinet vecka 11

Kulturmagasinet v 11
Kulturmagasinet
Ibsens Ett dockhem lika aktuell idag som på 1800-talet tycker både regissör och skådespelare i Teater Alandicas nya uppsättning.

Kulturmagasinet v9

Kulturmagasinet vecka 9
Kulturmagasinet
Varje tisdagseftermiddag får femtonårige Ben Amsalem orgellektioner av pensionerade kantorn Kaj Gustav Sandholm i St Görans kyrka i Mariehamn.

Lill Lindfors i LIVE på Åland

Lill Lindfors intervjuas av Tua Åström
Gomorron
I dagens Live på Åland ska vi återvända vi till sommarens Katrina kammarmusikfestival med årets något ovanliga schlagertema, där Lill Lindfors den åttonde augusti mötte sin publik på scenen i Alandicas foaje. ”Gör mej lite levande” hette föreställningen hon bjöd på:

Håller i Åland 100

Torsdagsgästen Tiina Björklund intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Tiina Björklund är ny projektledare för Ålands hundraårsfirande som startar på självstyrelsedagen 2021. Idag var hon torsdagsgäst hos Tua och berättade om planerna så här långt.

Kulturmagasinet v7

Kulturmagasinet vecka 7
Kulturmagasinet
I dagens kulturmagasin träffar vi bland andra författaren Carina Karlsson som beviljats ett halvårs arbetsstipendium av Finlands svenska författarförening.

Kulturmagasinet v5

Kulturmagasinet vecka 5
Kulturmagasinet
År 1939 byggdes fyra flervåningshus i sten i Mariehamn som förändrade hela stadsbilden. I ett av husen finns vad som kan vara landets äldsta hiss i originalutförande.

Skänker bort 9 ton äppel

Conny och Grace Sahlin intervjuas av Owe Sjöblom
Hör en kortare intervju med Conny Sahlin från Ålandsnytt:
Eftermiddag
På grund av fel i lagringsprocessen riskerar 9 ton av årets äppellager hos Snäckö frukt i Geta att gå förlorat. Enligt principen rädda vad som räddas kan skänker man nu bort äppel till skolor, daghem, äldreboenden och privatpersoner. Owe Sjöblom åkte iväg till Geta för att kolla läget.

Åkersvängen får frissabesök

Maria Jansson och boende på Åkersvängen i Hammarland intervjuas av Tua Åström
Gomorron
En gång i månaden reser frisören Maria Jansson hem till Åland från Stockholm, där hon i vanliga fall bor och arbetar, för att klippa sin bror och de andra boende på Åkersvängens boende i Hammarland, och i helgen var det dags igen.

Matilda skapar bäst hemma på Åland

Veckans Torsdagsgäst: Matilda Karlström
Eftermiddag
Designern Matilda Karlström flyttade i somras tillbaka till Åland efter nio års studier vid konsthögskolan i Oslo med påföljande frilanstillvaro. Nu jobbar hon i blombutik i stan - och har många, men än så länge lite hemliga framtidsplaner. Möt Matilda i veckans torsdagsgästintervju. Redaktör: Tua Åström

ABF:s hantverksträffar drar igång igen

Matilda Karlström intervjuas av Tua Åström
Gomorron
På onsdag kväll startar ABF Åland upp sina månatliga hantverksträffar igen, och nu med nya ledaren Matilda Karlström, som hoppas locka både proffs och glada amatörer till en stunds kravlös och kreativ samvaro.

Kulturmagasinet v3

Kulturmagasinet vecka 3
Kulturmagasinet
Matilda Karlström är ny projektledare och inspiratör för ABF-Ålands hantverkarträffar.

Live på Åland: organisten Mari Fukumoto

Eva-Helena Hansen intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Den 24 juni 2019 slog sig Ålands orgelfestivals mest långväga gästartist, den 33-åriga japanskan Mari Fukumoto, ner vid orgeln i Geta kyrka, för att bjuda publiken på musik av de gamla mästarna.

Titte håller tummarna

Torsdagsgästen: Titte Törnroth
Eftermiddag
Året börjar som en riktig nagelbitare för landskapets filmkommissionär Titte Törnroth. Innan sommaren blir det klart om Agatha Christie-serien och Tove Jansson-filmen spelas in på Åland. Om Tittes spännande jobb handlade det då hon var torsdagsgäst hos Tua.

Kulturmagasinets nyårsspecial

Kulturmagasinets nyårsspecial
Kulturmagasinet
I Kulturmagasinets nyårsspecialare regnar det utmärkelser, konfetti och fanfarer över det åländska kulturlivet.

Nya årskorten populära

Kulturmagasinet vecka 51
Kulturmagasinet
De årskort till Ålands kulturhistoriska, Ålands konstmuseum och Kastelholms slott som lanserades den här tiden blev en succé och hittills i år har drygt 550 kort sålts. Det berättar Kira Gustafsson vid Ålands kulturhistoriska museum. Dessutom har många nya besökare hittat till museet i och med Kollornas värld och unge Maximilian Svenssons utställning. Det hör ni om i årets sista kulturmagasin där vi också som vanligt blickar bakåt och framåt på aktuella kulturhändelser. Redaktör: Tua Åström

Hantverksförening med luft under vingarna

Kulturmagasinet vecka 49
Kulturmagasinet
Det går bra för föreningen Ålands slöjd och konsthantverk rf. Medlemmarna ökar och i höst står föreningen värd för en helt ny nordisk hantverksfestival i egen regi. Bland annat det handlar veckans kulturmagasin om. Vi tar också en titt på föreningens medlemsutställning med temat Min finaste julklapp, och som vanligt blickar vi både bakåt på kulturveckan som gått och framåt mot vilka evenemang som bjuds kulturhungriga. Redaktör: Tua Åström

Snart jubileum för Arn-Henrik

Torsdagsgästen: Arn-Henrik Blomqvist
Eftermiddag
Det närmar sig 100 produktioner för regissören, dramaturgen m.m Arn-Henrik Blomqvist som just nu letar skådespelare till vårens stora nycirkusprojekt Cirkus Cyrano. Men det är bara ett av de många projekt han har på gång samtidigt. Rollen som mångbarnspappa har varit bra träning i logistik, konstaterar han. Om detta och mycket mer handlade det då han var torsdagsgäst hos Tua i Eftermiddag.

Nya kulturministern - en schlagernörd som gillar ljudböcker

Kulturmagasinet vecka 47
Kulturmagasinet
I den här veckans kulturmagasin tar vi pulsen på vår nya kulturminister Annika Hambrudd som ser fram emot att göra en djupdykning i Ålands digra kulturliv. Det blir också en tillbakablick på veckan ur ett kulturperspektiv, och en titt framåt på helgens kulturevenemang. Redaktör: Tua Åström

Argentinsk tango i Live på Åland

Astrid Olhagen om gruppen Carlos Quilici Cuarteto & Oscar Berois
Gomorron
I det andra avsnittet av programpunkten Live på Åland blir det argentinsk tango med Carlos Quilici Cuarteto & Oscar Berois. Det är den första...

Dagens rätt - Tabbouleh

Dagens rätt - Tabbouleh
Gomorron
Varje onsdag presenterar en anställd på Ålands Radio ett recept som ni kan höra och läsa mera om här.

Julia Clara först ut i Live på Åland

Julia Clara
Gomorron
Programserien Live på Åland innehåller inspelningar från den åländska musikscenen.

Kick-off för Kulturföreningen Katrinas operasäsong på bio

Barbro Sundback intervjuas av Tua Åström
Gomorron
I helgen hade Kulturföreningen Katrina kick-off för sin operasäsong, och visade då succéversionen av operetten Glada änkan med Henrik Dorsin i huvudrollen för en stor publik på Bio Savoy.

Kulturmagasinet: Operasäsongen startar med glädjepiller

Kulturmagasinet v 45
Kulturmagasinet
Kulturföreningen Katrina startar i helgen upp årets operasäsong med en operett. På lördag visar man nämligen Kungliga operans Glada änkan med skådespelaren Henrik Dorsin i huvudrollen i Bio Savoys stora salong , men därefter blir det "Met"-operor för hela slanten fram till och med april. Detta och mycket mer hör ni om i veckans kulturmagasin. Dessutom som vanligt en tillbakablick på kulturveckan, och en titt framåt på helgens kulturevenemang. Redaktör: Tua Åström

Full fart i pulkarutschibanakanan

Lyssna på när Anki far nerför pulkarustchibanakanan!
Eftermiddag
En riktig åktur fick sej Anki Karlsson då hon testade Stefan Öhbergs senaste bygge till barnbarnen - En pulkarutschibanakana!

Kulturmagasinet: Konstnärsparet i Sjökvarteret

Kulturmagasinet vecka 43
Kulturmagasinet
I veckans kulturmagasin knackar vi på hos konstnärsparet i Sjökvarteret, Peå Johansson och Zygeda Jurgudyte som har hittat en balans i relationen och arbetslivet. Det handlar även om återvändande stenar och mycket, mycket mer. Självklart tar vi också en titt på vad som händer i kulturväg under helgen. Redaktör: Tua Åström

Ovanligt fiskafänge för praktikanten Annie

Annie testar gäddfiske
Eftermiddag
Gäddfiske är höstens stora nöje för fiskeentusiaster från när och fjärran. Vi skickade iväg vår praktikant Annie Särka för att få en lektion i spöhantering av vår expert Ingmar "Pingo" Eriksson, men fångsten hon lyckades håva hem var av det ovanligare slaget...

Lite som en virvelvind

Kim Jansson intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Alltid pigg, alltid glad, alltid på gång och full av energi. Det är bilden man lätt får av Kim Janson som är dagens torsdagsgäst hos Tua. Men är man en människa som lätt går in för saker till 100 procent kan det bli för mycket ibland, särskilt om gaspedalen fastnar. Lite som det är just nu för Kim som jobbat hårt inför öppningen av den egna yogastudion. Om att hitta bromsen och se varningstecknen i tid, och om en svår barndom som i mångt och mycket lett henne dit hon är i dag berättar hon i programmet.

Kulturmagasinet: Om att lära sig genom att lära andra

Kulturmagasinet vecka 41
Kulturmagasinet
I veckans kulturmagasin tar vi en titt på filmtjänsten Cineasterna som åländska biblioteksbesökare sedan årsskiftet har tillgång till genom ett avtal med stadsbiblioteket och landskapsregeringen. Allt man behöver är en skärm och ett giltigt lånekort. Vi besöker också glashantverkaren Ritva Saloranta i hennes verkstad som två gånger i veckan fylls av intresserade kursdeltagare. Själv tycker hon att kurserna är det bästa sättet för henne själv att lära sig nya saker. Förstås innehåller Kulturmagasinet också kulturklipp från den gångna veckan och evenemangstips inför helgen. Redaktör: Tua Åström

Kulturmagasinet: Om bokmässor

Kulturmagasinet vecka 39
Kulturmagasinet
I veckans kulturmagasin handlar det om bokmässor. Vi träffar bokhandlaren Pernilla Söderlund som ser bokmässan i Göteborg som en av årets höjdpunkter, men vi tar också reda på varför det inte blir nån åländsk bokmässa i höst. Dessutom som vanligt på ett axplock ur veckans kulturhändelser, och tips om kulturbegivenheter i helgen. Redaktör: Tua Åström.

Baskery minns barndomen på Åland

Gruppen Baskery intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Den svenska gruppen Baskery spelade en intim konsert i Mariehamn på onsdagskvällen. Men före dess gästade gruppmedlmmarna och tillika systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson Ålands Radios studio.

Kulturmagasinet: Videoinstallation och radiobokcirkelns höst

Kulturmagasinet vecka 38
Kulturmagasinet
I veckans Kulturmagasin träffar vi videokonstnären Rita Jokiranta och får en förhandstitt på It is too late to dance, som hennes utställning på Ålands konstmuseum heter, med vernissage på lördag. Vi träffar också radiobokcirkeln för att få reda på vilka böcker som avhandlas i höstens program. En tillbakablick på veckan ur ett kulturperspektiv bjuder vi dessutom på, och avslutar med evenemangstips inför helgen. Redaktör: Tua Åström

Kulturmagasinet vecka 37

Kulturmagasinet vecka 37
Kulturmagasinet
Kulturmagasinet sammanfattar veckans kulturhändelser.

Kulturmagasinet 6 september

Kulturmagasinet 6 september
Kulturmagasinet
Premiärprogrammet av Ålands Radios Kulturmagasinet.

Mariehamnskvartetten söker nya sångare

Mikael Lagström och Håkan Nilsson intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Manskören Mariehamnskvartetten, som leds av Pipsa Juslin, söker nya deltagare inför höstens körövningar.

Lappobördiga Fredrik dansar i Visiteur

Visiteurs dansare Fredrik Carlsson intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Ute vid släktgården på Lappo håller just nu stockholmsbaserade technoglam-bandet Visiteurs dansare Fredrik Carlsson på och renoverar lillstugan. Tua ringde upp för att få en pratstund med Fredrik som bland annat uppträder med bandet i rånarluva och med bananer som rekvisita.

Högtryck i Malung

Johan Lindholm och Randolph Reymers intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Åländska Högtryck var ett av 82 dansband som under förra veckans dansbandsvecka i Malung fick upp folk på dansgolvet. Med snart 35 år på nacken är dansbandsveckan en väletablerad festival som i år lockade över 41 000 besökare, även en del ålänningar. Johan Lindholm och Randolph Reymers tittade in hos Tua i Eftermiddagsstudion.

I bersån:Bromander

Staffan Lindström intervjuas av Felix Quarnström
Eftermiddag
På Uffe på berget hamnade dagens bersågäst - mariehamnskillen och numera stockholmaren Staffan Lindström, alias Bromander - tillsammans med Felix...

Affe lär sej stuglivets finesser

Alfons Röblom intervjuas av Dinah Ahl
Eftermiddag
I vår serie I bersån hälsar vi idag på Alfons Röblom - nybliven sommarstugeägare och dessutom nyhemkommen från två år i EU:s korridorer i Bryssel. Dinah Ahl åkte iväg till Bovik i Hammarland för en pratstund med Affe.

Dan tar pulsen på stan

Dan Ferna intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Dan Ferna har haft tjänsten som centrumledare i Mariehamn i ett halvt år nu, och ägnar mycket av sin tid åt att iaktta stadslivet för att hitta och skapa pulspunkter - Alltså platser som på ett eller annat sätt fångar eller väcker människors intresse och gör Mariehamn intressant både för boende och besökare. Bland annat det berättade han om då han var torsdagsgäst hos Tua, men det pratades också bland annat syntmusik och vegansk mat.

Sommarseniorgrupp och återbesök i Anna-Lisas trädgård

Sommarseniorgrupp och återbesök i Anna-Lisas trädgård
Sjuttiplus
I juni månads sjuttiplus handlar det om den sommarseniorgrupp som Folkhälsan och Röda korsets Mariehamnsavdelning startat upp för seniorer som vill träffa andra och göra trevliga saker tillsammans under sommarmånaderna då de flesta andra aktiviteter tar sommarlov. Vi gör också ett återbesök i nu 90-åriga Anna-Lisa Anderssons trädgård där det blommar för fullt, och där hon är redo att återigen välkomna busslaster av besökare till sin makalösa trädgård.

Pärtspikning på Nybonds i helgen

Ann-Sofi Joelsson intervjuas per telefon av Tua Åström om pärtspikningstalkan
Gomorron
I helgen är det pärtspikartalko på Nybonds i Krogstad

Guldsmed firar 30 år som företagare

Guldsmeden Maria Karlström intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Guldsmeden Maria Karlströms företag Guldviva firar i år 30-årsjubileum. Det gör man genom att släppa en smyckesserie tillägnad Östersjön. I Torsdagsgästen handlar det bland annat om vägen från skoltrött tonåring till etablerad smyckesdesigner med ett formspråk som idag är nästan lika typiskt åländskt som svartbröd.

Dagens 70 det nya 50

Sjuttiplus maj - 70 det nya 50
Sjuttiplus
Dagens sjuttioåringar är i lika gott skick som gårdagens femtioåringar var. Det här sägs i en färsk forskningsrapport från Göteborgs universitet. Detta beror bland annat på en ökad medvetenhet om kost och motion, men också på att vårt liv idag är betydligt mindre slitsamt än förr. I maj månads sjuttiplus träffar vi pigga 71-åringen Lena som genom medvetna val hoppas på ytterligare tjugo fysiskt aktiva år. Och så handlar det om vikten av att äta rätt då man kommer upp i åren.

Inte kört för dialekterna tror dialektforskare

Eva Sundberg intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Ikväll får dialektentusiasterna Eva Sundberg och Ralf Svenblad ta emot Ålandsbankens kulturpris på 3000 euro var för sitt mångåriga forskningsarbete kring åländska dialekter. Eftermiddags Tua Åström bjöd in ena halvan av duon - Eva Sundberg, för att prata dialekter. Bland annat.

Mammaträning i utegymmet

Tua Åström träffar tränande mammor på WHAs utegym:
Gomorron
De senaste fem åren har fenomenet mammaträning blommat upp på allvar. Gomorron var med då en grupp tränande mammor hade premiär för sin uteträning på WHAs utegym.

Ny träffpunkt för mariehamnsseniorer

Sjuttiplus april om Seniorpunkten
Sjuttiplus
Mittemot Mattishallen har en ny träffpunkt för stans seniorer slagit upp dörrarna - Seniorpunkten. Det är en drop-in verksamhet där man kan komma och gå löite som man vill. Sjuttiplus tog en titt!

Bytesbörsen 1 april

Bytesbörsen 1 april
Eftermiddag
I Bytesbörsen denna vecka skänks bland annat Kalle Anka-tidningar och ett tangentbord bort. Här kan du lyssna på programmet.

Skillnaden till Sverige kortare eller länge?

Sommartid eller vintertid? Katrin Sjögren ger sin syn på saken.
Åland idag
Om Finland väljer vintertid och Sverige sommartid, blir tidsskillnaden större eller mindre?

"One Åland" hyr Stenmagasinet

Michael Taevs intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Om ett par månader kommer det nya ruljanspusslet i Stenmagasinet på Lilla torget i Mariehamn att ha fallit på plats

Bytesbörsen 11 mars

Bytesbörsen 11 mars
Eftermiddag
Premiär för Bytesbörsen i Eftermiddag. Söker du något? Efterlys det hos oss! Vill du bli av med något? Hör av dig!

27 år och expansiv

Ida Kronholm intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
På fredag är det premiär för föreställningen Alla mina fiender med Terese Karlsson och en handfull noga utvalda musiker. För regin står 27-åriga Ida Kronholm . Om föreställningen, om att ha mycket att stå i, och om varför scenen blivit hennes plattform handlade det bland annat då hon var torsdagsgäst hos Tua Åström .

Ny teknik når inte alla

Sjuttiplus
Vi lever i en tid där vi i allt högre grad förväntas vända oss till olika skärmar för service. Men samtidigt som samhället gör sitt bästa för att hänga med i tiden finns det grupper där den nya tekniken inte går lika snabbt att ta till sig. Bland landets seniorer är det bara drygt en tredjedel i åldrarna 75 till 89 år som använder sig av internet. Det här handlar mars månads sjuttiplus om.

Alla husägare borde plantera en ek

Naturentusiasten och viltvårdaren Jens Harberg intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Viltvårdaren och naturentusiasten Jens Harberg har släppt sin åttonde bok om åländsk natur. Den här gången handlar det om träd. Gårdsträd, ärvingsbjörkar, fridlysta gammelträd , alléer och skogar på Åland varvas med "värdelöst vetande" och massor av bilder i den 95 sidor tjocka publikationen. Jens kom till Eftermiddagsprogrammet för att prata träd med Tua.

Vikingaguidning på kulturhistoriska

Geir Henriksen intervjuas av Anki Karlsson
Gomorron
På lördag hålls en specialguidning på Ålands kulturhistoriska museum med vikingatiden som tema. Geir Henriksen visade Anki Karlsson några av muséets vikingatida fynd.

Alfons på plats då tusentals unga marscherade för miljön

Alfons Röblom intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Över hela världen marscherar just nu barn och unga för miljön. Alfons Röblom var på plats i Bryssel då 7500 unga med Greta Thunberg i spetsen demonstrerade mot vuxenvärldens oförmåga att ta itu med klimatkrisen. Gomorron ringde upp!

Trädgårdsplaneraren Tove gillar kryddväxter

Torsdagsgästen Tove Jansson intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
I takt med att rabatterna tinar fram under snöhögarna vaknar trädgårdsentusiasterna efter vintervilan. Eftermiddag bjöd in trädgårdsplaneraren Tove Jansson för att få lite tips och råd inför den stundande odlingssäsongen.

Alexander sprejmålar rymden

Alexander Sjöberg intervjuas av Anki Karlsson
Gomorron
Alexander Sjöberg 17 år tillbringar största delen av sin lediga tid hemma i garaget i Strandnäs där han sprejmålar fram bilder av planeter och fjärran galaxer. Gomorron hälsade på hos rymdmålaren.

Flyg endast i nödfall för hållbarhetslotsen Karin

Karin Rosenberg-Brunila intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Sportlovet står för dörren, och massor av ålänningar packar just nu för att ta flyget till varmare breddgrader. Detta fortsätter vi med, trots att flygandet ju inte direkt kan klassas som ett särskilt klimatsmart sätt att ta sej fram. Bland annat om detta handlade det om då hållbarhetslotsen Karin Rosenberg-Brunila var torsdagsgäst i Eftermiddag med Tua.

Hjärtligt på Sittkoffs

Dan Ferna intervjuas av Martina Fasen
Eftermiddag
City Mariehamn höll idag ett Alla hjärtans-jippo i Sittkoffsgallerian. Eftermiddags reporter Martina Fasen var på plats och pratade med centrumledaren Dan Ferna bland annat om hur man fick idén till detta. Förstås passade hon också på att blir fotad i jättehjärtat.

Sjuttiplus februari - Om kultur och psykiskt välmående

Februari månads Sjuttiplus om kultur och psykiskt välbefinnande
Sjuttiplus
Enligt en färsk brittisk undersökning är risken att drabbas av depression 48% mindre om man som senior ägnar sej åt kulturella aktiviteter som t.ex bio, teater eller konsertbesök en gång i månaden. Men även kultur i lägre doser har en positiv inverkan på det psykiska måendet. Det här tog Sjuttiplus fasta på den här gången, och hälsade på ett gäng akvarellmålare på Medis där vi bland andra hittade 80-åriga Ingalisa Petterson som får guldkant på vardagen av sitt målande. Dessutom hör vi Regina Santamäki-Fisher, doktor i vårdvetenskap, som vill se mer kultur för äldre.

Mänskliga möten bäst tycker Jon

Jon Lindeman intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Kyrkans medlemstapp, nya möjliga plattformar att nå människor genom, förprogrammerade kyrkorglar och robotpräster handlade det om - bland annat - då Jon Lindeman, präst i Finström-Geta församling var torsdagsgäst i Eftermiddag med Tua.

Pontus gillar film på längden och bredden

Pontus Josefsson intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Pappaledige filmentusiasten Pontus Josefsson kom till eftermiddagsprogrammet för att prata film, och för berätta om filmklubben Chaplin som just nu har bråda tider inför Verafestivalen. Han passade också på att leverera ett filmtips inför kvällen då Cannesvinnande The Rider visas på Bio Savoy.

En inte så omaka duo

Jack Vreesvijk och Fredrik Furu intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Finlandssvenska artisten Fredrik Furu och trubaduren Jack Vreesvijk från Sverige låter kanske som en otippad duo, men killarna har hittat varandra musikaliskt och turnerar nu tillsammans i Sverige och Finland . Igår äntrade dom Alandicas scen, men innan dess fick Tua Åström en pratstund med duon.

Historiska stormar intresserar Marcus Lindholm

Torsdagsgästen Marcus Lindholm intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Gångna tiders stormar ger antikvarien Marcus Lindholm och hans kollegor gott om material att forska på i alla de skepp som förlist runt Åland. Om historiska stormar handlade det då han var torsdagsgäst hos Tua.

Sjuttiplus januari - seniorers möjlighet att påverka

Seniormagasinet Sjuttiplus 07.01.2019
Sjuttiplus
Hur är det egentligen med seniorers möjligheter att påverka. Det handlar det om i årets första Sjuttiplus då vi nu gått in i vad som kallas ett supervalår med både EU-val, riksdagsval och vårt eget lagtings och kommunalval.

Kultursnubben Tom Eckerman går inte i pension - ännu

Torsdagsgästen Tom Eckerman intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
2018 års sista torsdagsgäst Tom Eckerman skulle egentligen ha gått i pension vid årsskiftet, men ångrade sej och fortsätter på deltid som Mariehamns stads kulturkommunikatör ännu ett tag. Om det, och om mycket annat handlade det då han var gäst hos Tua i eftermiddagsstudion.

Ålänningarna om sina viktigaste jultraditioner

Viktiga jultaditioner
Gomorron
Julen kryper allt närmare och därför begav sig vår reporter Tua Åström ut på stadens gator för att undersöka vilka jultraditioner som är viktigast...

Torsdagsgästen Sune blir glad av att hjälpa

Sune Häggblom intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Åland - Lettland tur och retur, en resa på nästan tusen kilometer kör Sune Häggblom och hans medchaufförer flera gånger i året för att leverera förnödenheter till behövande. Bland annat det berättade han om då han var Tuas torsdagsgäst. Sune är dessutom den enda åländska hantverkaren vars räkningar skickas i handmålade kuvert.

Passionär, växtätare och Ekomommo

Torsdagsgästen Annette Bergbo intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Annette Bergbo vill göra skillnad, inte bara sitta och ha ångest över hur vi hanterar jorden och dess resurser. Därför går stora delar av den tid hon sedan tre år tillbaka har rätt gott om åt till att verka i miljöns tecken . Bland annat det pratade hon om då hon var veckans Torsdagsgäst.

Om jultraditioner i förändring

Kulturen om jultraditioner i förändring
Kulturmagasinet
Dagens jultraditioner har inte mer än hundra år på nacken trots att det känns som om vi alltid firat jul just så här. Kulturen ringde upp folklivsforskaren Anne Bergman för att prata traditioner i förändring. Dessutom pejlade vi hur traditionsbundna folk egentligen är i förhållande till julen. Och så tog vi en titt på senaste flugan Nissedörren, som kanske är här för att stanna.

Sjuttiplus december - Om att flytta hemifrån och om hälsofrämjande hembesök

Sjuttiplus december - Om att flytta hemifrån och om hälsofrämjande hembesök
Sjuttiplus
I decemberupplagan av seniormagasinet Sjuttiplus träffar vi Ebba Lindfors som är nöjd med sitt val att flytta till ett senioranpassat boende. Vi följer också med Inger Hagström på ett hälsofrämjande hembesök - en verksamhet inom ÅHS där målet är att fler ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt.

Torsdagsgästen Ilze drömmer om åländskt OS- deltagande

Torsdagsgästen Ilze Röholm intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Ilze Röholm är nybliven generalsekreterare för Finlands kälksportförbund. Hon är också internationell domare i sporten som än så länge inte går att utöva på Åland, men väl att träna inför. Drömmen är att kunna skicka ett finländskt lag till junior-OS om två år, och nu efterlyser hon åländska barn från 10 som gillar snabb pulkåkning för att få fram åländska lagmedlemmar. Det handlade det om då Ilze gästade Eftermiddag med Tua, men också om hennes mer stillsamma intresse - sylt, marmelad och inläggningar med en egen twist.

Om åldersvänliga samhällen och om att få bo kvar hemma

Sjuttiplus november - Om åldersvänliga samhällen och om att få bo kvar hemma
Sjuttiplus
Anna-Lisa Andersson fyller snart 90, men har än så länge varken behov av eller planer på att lämna sitt lilla röda hus i skogsbrynet i Byttböle där hon bor med sin son och sin katt och en stor trädgård som håller henne pigg i kroppen. Henne träffar ni i novemberupplagan av sjuttiplus. Vi får också veta hur man bygger åldersvänligt för en befolkning som lever allt längre. Nyligen hölls ett stort nordiskt seminarium kring detta där demensföreningens Cita Nylund deltog.

Torsdagsgästen Marie gillar snö i näsan

Novembers första torsdagsgäst Marie Johansson intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
I år firar friskvårds- och cirkusskolläraren Marie Johansson 20-årsjubileum på Åland, men sin jämtlandsdialekt är hon mån om att hålla vid liv. Tua bjöd in Marie till Eftermiddagsstudion för att få tips och råd för hur man håller humöret uppe då årets kanske mörkaste månad rullar in.

Åländsk skådespelare med i SVT:s Vår tid är nu

Andrea Björkholm intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Den åländska skådespelaren Andrea Björkholm har en roll i SVT:s storsatsning Vår tid är nu

Grisbonde och överlevare

Ronja Brenner intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Då Ronja Brenner var elva år insjuknade hon i den mycket allvarliga sjukdomen akut lymfatisk leukemi. Men tack vare en svensk benmärgsdonator lever Ronja idag ett aktivt liv omgiven av olika sorters djur - hennes största intresse.

"En dag som borde uppmärksammas mer"

Tua Åström träffar Mio Sommardahl
Eftermiddag
Idag uppmärksammas i HBTQ-sammanhang "Komma ut"- dagen. Ungdomsledaren Mio Sommardahl kom till Eftermiddag för att prata med Tua Åström.

Ålands enda biografchef

Daniel Gäddnäs intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Veckans Torsdagsgäst Daniel Gäddnäs har den fina titeln biografchef på Bio Savoy.

Många järn i elden och bollar i luften

Alexandra Walk Liljeroos intervjuas av Tua Åström
Eftermiddag
Alexandra Walk-Liljeroos har hunnit med mycket sedan hon blev klar med sin projektledarutbildning i början på 2000-talet.

Träning för kroppen och knoppen

Sjuttiplus
I månadens Sjuttiplus gör vi en djupdykning i träningsträsket och hittar på ett av de åländska gymmen ett gäng pigga seniorer som tränar både för att hålla igång flås och smidighet, men också för att hjärnan ska få sitt.

Vid gott mod men med väskan på vift

Katarina Gäddnäs intervjuas om bokmässan i Göteborg av Tua Åström
Eftermiddag
För sjuttonde gången har Katarina Gäddnäs åkt iväg till bokmässan i Göteborg för att lyssna på och umgås med litteraturintresserade från när och fjärran, men hon ska som vanligt också intervjua många författare på scenen. Eftermiddags ringde upp Katarina på den stora bokmässan som startade idag.

Skyhöga premiärpriser då svenska hummerfisket startar

Ronja Knutsson, restaurangchef på SOMM restaurant & winebar i Göteborg om hummerpremiären
Eftermiddag
Åländska Ronja Knutsson, 24 år, fick efter avklarade studier vid Högskolan på Åland i våras jobb som restaurangchef på exklusiva SOMM restaurant & winebar i Göteborg. Därifrån rapporterade hon i måndags om hummerpremiären på svenska västkusten som är något av ett jippo, och där priset för premiärhumrarna kan gå upp till tusentals euro kilot.

Veckans torsdagsgäst: Micke Björklund

Tua Åström intervjuar Micke Björklund i Eftermiddag
Eftermiddag
I morgon , lagom till skördefesten släpps den - Michael Björklunds femte kokbok med titeln "Mickes Vilda". Tua Åström bjöd in honom till Eftermiddag för att prata om den, men också om kokboksgenren i allmänhet, och om vilka andra kokboksteman han skulle ha lust att ta sig an.

Veckans nya låtar vecka 37

Eftermiddag
Dessa låtar är nya på Ålands Radios spellista denna vecka.

Premiär för Sjuttiplus

Seniormagasinet Sjuttiplus 03.09.2018
Sjuttiplus
I premiärprogrammet av Sjuttiplus besöker vi Ålands Prosteris pensionärsläger och så vi träffar också Erika Boman som leder projektet Främjande av psykisk hälsa för äldre på Åland.

Ikväll inträffar det en månförmörkelse

Per Johansson intervjuas av Tua Åström:
Gomorron
Ikväll är det säkert många som med teleskop, kikare eller kamera beger sej ut på en nattlig picknick under fullmånen, men särskilt mycket ljus kommer...

Vuxna nattvandrar under Rockoff

Stig Lindholm intervjuas av Mariana Olofsson
Gomorron
Rockoff är i full gång och det är också full fart ute på stan med många ungdomar som stannar ute sena kvällar och tillochmed hela nätter. Därför organiserar föreningen Vuxna på Stan föräldravandringar under hela Rockoff-veckan. Gomorron bjöd in Stig Lindholm , viceordförande i föreningen för att få veta mer om nattvandringarna.

Hisnande utsikt för killarna i tornet

Sjöbevakaren Jonas Lundborg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Sjöbevakaren Jonas Lundborg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
I Gomorrons sommarserie där vi besöker olika torn på Åland har turen nu kommit till sjöbevakningens torn i inloppet till Mariehamn. Inte riktigt - men nästan - 360 graders utsikt över Åland bjuds den på som jobbar eller har turen att få hälsa på däruppe. Men förstås har ju utsikten också ett syfte. Rasmus Lindqvist fick en guidad tur med Jonas Lundborg uppe i tornet.

Fängelsehistoria visas på Vita Björn

Museivärd Linnea Andersson intervjuas av Rasmus Lindqvist
Museivärd Linnea Andersson intervjuas av Rasmus Lindqvist
Gomorron
Kronohäktet Vita Björn intill Kastelholms slott i Sund användes som fängelse i nästan 200 år men stängdes slutligen år 1975. Idag är det gamla fängelset ett museum där man bland annat kan få en bild av hur fångarnas förhållanden har utvecklats från 1700-talet fram till slutet av 1900-talet. Museivärd Linnea Andersson berättar mera.

Skratt och starka känslor i teatersamarbete

Jan Johansson, Peter Wahlbeck och Matts Stenlund intervjuas av Amanda Andersson
Gomorron
Andra helgen i augusti hålls en teaterhelg på Sottunga. Östra Saltviks Ungdomsförening och Hembygdens vänner i Sottunga bjuder tillsammans på tre olika pjäser i dagarna tre. Vi hör Peter Wahlbeck, författare till nyskriva pjäsen ”Färgstarka grannar”, berätta mer om den fullspäckade teaterhelgen.

Fyrskådarkryssning

Johan Lindblom intervjuas av Tua Åström
Gomorron
I helgen kliver 1500 glada svenska fyrentusiaster ombord på en kryssning för att ägna sig åt 22 timmar fyrskådning. Hela 94 fyrar ska det tittas på...

Barbro Wendt live i studion

Barbro Wendt intervjuas och spelar live
Gomorron
I samband med Självstyrelsedagen i år delade Visans vänner på Åland ut stipendier. Barbro Wendt är en av stipendiaterna med motiveringen - ”sina...

Åländska kyrkor i SVT

Mats Granesäter intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Snart kan vi se Åländska kyrkor i Sveriges Televisions populära program Helgmålsringning.

Nyrenoverad väderkvarn till salu

Peter Karlsson intervjuas av Tua Åström om kvarnen som är till salu
Gomorron
Är det någon som vill köpa en väderkvarn? Nu finns chansen när Peter Karlsson säljer sin nyrenoverade kvarn i Tengsödavik.

Drömmarnas motionsdag i Finström

Susanna Koskinen berättar om Drömmarnas motionsdag:
Gomorron
Ikväll så kan man delta i drömmarnas motionsdag om man råkar befinna sig i Godby 18.30.

Bentes söker pappa

Tua Åström ringer Kjell Rosén:
Gomorron
I sommar ska Bentes sommarteater sätta upp pjäsen Karlsson på taket. Dock fattas ännu en roll i ensemblen.

Storövning i Mariehamn i helgen

Tua Åström intervjuar Olof Collin
Gomorron
I helgen ordnar Frivilliga Räddningstjänsten en storövning i Mariehamn.

Naturpanelen fokuserade på vårfåglar

Jörgen Eriksson och Anci Johansson intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Programmet inleddes med ett telefonsamtal från Björn Carneholm på Baggholma som berättade om den häpnadsväckande händelsen där han såg ett tjugotal havsörnar som cirklade över honom samtidigt som han försökte sig på att vårstäda hemma på täppan i Baggholma.

Traktorn är det bästa med jobbet

Lisa Sjögren intervjuas av Tua Åström
Gomorron
För Lisa Sjögren som nyligen tog studenten från Jällagymnasiet i Uppsala, och som just nu jobbar som dräng i Saltvik är det absolut bästa med hennes jobb att köra traktor.

Mindre kassa för anrik festival

Tua Åström ringer Marianne Häggblom
Gomorron
Geta poesi och visa ordnas i sommar med mindre kassa än tidigare år. Festivalen fick i år nämlilgen inget bidrag från Svenska Kulturfonden.

Evert Taube hyllas med sång

Tua Åström intervjuar Barbro Wendt och Bengt Enqvist:
Gomorron
Visans vänner på Åland firar Evert Taubes födelsedag på lördag.

Japaner frossar i choklad på Alla hjärtans dag

Arisa Hirano och Mercedes Winqvist om choklad och Alla hjärtans dag
Gomorron
Idag den 14 februari är det alla hjärtans dag. På våra breddgrader firas Valentin-dagen rätt så måttligt men i Japan däremot är det något helt annat...

Vad händer med den åländska ullen?

Annika Dahlbjörk, Lisbeth Wikström och Mia Söderdahl kom till studion för att prata ull:
Gomorron
I Sverige bränns och slängs det flera tusen ton fårull rapporterade Sveriges radio om, och för att reda ut om liknande saker händer på Åland så bjöd Gomorron in några representanter från Ålands fåravelsförening.

Kristina färgar och spinner sitt eget garn

Kristina Wärnman färgar sitt eget vantgarn:
Kristina Wärnman visar hur man spinner:
Gomorron
Denna morgon gick i ullets tecken, Gomorron besökte Kristina Wärnman som spinner och färgar sitt eget vantgarn.

Kobba Klintar söker personal

Tua Åström ringer Rune Karlsson.
Gomorron
Kobba Klintars vänner söker sommarpersonal till Kobba Klintar.

Världsresenär

Världsresenär
Gomorron
Stina Rheinlund-Bergman, pensionerad specialpedagog, älskar att resa. Hon är nyligen hemkommen från en resa till Maldiverna, en resa som bland annat bjudit på samtal med skolelever om klimatutvecklingen.

Neuromotorisk träning för smidig ridning

Tua Åström intervjuar Henrietta Hellström
Gomorron
- Man kan lösa många problem på hästryggen genom att jobba med sig själv säger Henrietta Hellström som kommande helg håller en kurs i neuromotorisk träning för ryttare.

Thomas Nyholm bygger gitarrer

Thomas Nyholm intervjuas av Tua Åström:
Gomorron
-Hälften av gitarrbyggande är sandpapper, sandpapper och sandpapper. Resten av tiden funderar man på vad man gjort fel, berättar Thomas Nyholm som...

Cattis och hennes drängar besökte Gomorron

Cattis Drängar besökte Ålands radio, hör hur det lät här:
Gomorron
Årets sista Gomorron gästades av Cattis Drängar och de bjöd på jazziga toner i studion.

Holländer tycker inte man ska ha dåligt samvete för fyrverkerierna

Intervju med Johan Holländer del 1
Intervju med Johan Holländer del 2
Gomorron
Fyrverkeriernas påverkan på både djur och miljö är något som diskuteras flitigt inför varje nyårsafton. Ålands enda pyrotekniker Johan Holländer säger att fyrverkeripjäserna under de senaste åren blivit mycket renare, och tycker inte att man behöver ha dåligt samvete om man vill ha raketer till nyår.

Tommy Bergström live i studion

Tommy Bergström intervjuas av Tua Åström
Gomorron
-Jag jobbar med väldigt mycket olika sorters musik. Jag tycker om att skriva musik, jag gillar när någonting berör och jag gillar när man tänker...

Modellbåten Helmis detaljer imponerar

Stefan Öhberg intervjuas av Tua Åström:
Gomorron
Bland sexåriga Linnea Granholms julklappar i år fanns en mycket speciell båt som hennes morfar Stefan Öhberg har hjälpt tomten att bygga. Det är...

Goda möjligheter till arbetsro på Åland

Kulturen tar en titt på de fem gästbostäder för konstnärer som finns tillgängliga på Åland
Kulturmagasinet
Nytt år, nya föresatser och nya möjligheter att förverkliga konstnärliga visioner. Åtminstone arbetsro kan en handfull platser på Åland bidra med i form av kulturarbetarbostäder för folk från när och fjärran som vill fokusera på sitt skapande. Tua Åström tar en titt på utbudet.

För mycket av allt

Tua Åström följer julens glittrande spår genom stan
Kulturmagasinet
För mycket av allt kan vara alldeles underbart. Eller en minimalists mardröm. Allsköns pynt och tingeltangel handlar det om då Tua Åström följer julens glittrande spår genom stan.

Bluesorkestern Ragnar

Bluesorkestern Ragnar bjöd på livemusik i studion
Gomorron
Morgonen bjöd på livemusik från Bluesorkestern Ragnar.

Boogie för bäckenbottnet

Tua Åström intervjuar Laura Vauras och Sussi Knuts
Gomorron
Bäckenbotten - mattan längst ner i bålen, behöver tränas för hållningens, ryggens och knänas skull. Denna träning vill Laura Vauras och Sussi Knuts göra rolig.

Amningsveckan med Sofia Janson

Sofia Janson om amning
Gomorron
Denna vecka utlyses amningsfred, det är en kampanj som folkhälsan arbetar med och de beskriver den såhär på sin hemsida: "Amningsfred behövs för att...

Rosella deltar i storövning

Tua Åström intervjuar Stefan Hector
Gomorron
Under hela dagen idag pågår den internationella övningen Storm i farvattnen mellan Sverige och Finland. Bland annat Viking Lines m/s Rosella är med i övningen där ett attentat till sjöss kommer att utspelas.

Kizz spelar Kiss

Gomorron
Ålands nyaste coverband Kizz spelar i morgon kväll på Pub Bastun i Mariehamn. Gänget kom till Gomorron för att ge ett par smakprov på sina högst...

De bantande kockarna går in i slutspurten

Tua Åström intervjuar Micke Björklund om viktutmaningen
Gomorron
Den 31 maj utmanade de tre kockarna på Smakbyn varandra att gå ner i vikt, och nu går de in i slutspurten.

Punktlig som klockan

Tenorsaxofonisten Hacke Björksten intervjuas av Tua Åström
Gomorron
På fredag kväll är det återigen dags för sommarens traditionella Hacke Björkstenkonsert på Pub Bastun. Gomorron fick besök av en morgonpigg Hacke och hans sax.

Skepp Ohoj!

Gomorrons reporter träffar delar av besättningen på segelfartyget Roald Amundsen
Gomorron
Ett par Tall ships race- skepp gjorde igår en avstickare till Mariehamn för att visa upp sig för turister och andra intresserade. Gomorrons Sara Lindroos gick ombord.

Turistföretagare jubilerar

Tursitföretagaren Bengt Granberg intervjuas av Mariana Olofsson
Gomorron
I sommar är det femtio år sedan Bengt Granberg i Eckerö öppnade ålands första stugby, Mariana Olofsson träffade honom för att ta reda på hur femtioårsjubileet ska firas.

Degerby löser vattenbrist med avsaltning

Hans-Kristian Skag, Föglös kommuntekniker, intervjuas av Tua Åström
Åland idag
I Degerby på Föglö har kommunen löst vattenbristen genom en avsaltningsanläggning som gör havsvatten till dricksvatten. Reporter Tua Åström var till...

Liten men naggande god

Petra-Maria Ramstedt på Axgården intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Shetlandsponnyn är en underskattad hästras, säger Petra - Maria Ramstedt, som förutom hopp- och dressyrhästar av större format också satsar på shettisavel. Vi åkte ut till Axgården för att ta en titt på de tuffa små hästarna.

Pilgrimssegling från Korpo till Kökar

Christian Pleijel och James Simpson är projektledare för St Olofsleden
Gomorron
Christian Pleijel och James Simpson fick en minnesvärd provtur som seglande pilgrimer mellan Korpo och Kökar.

Som fågel Fenix

Johnny Hellman intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Nu börjar det vara inflyttningsklart, huset på Parkgatan 24 med en minst sagt brokig historia . Senast ett nedgånget boende för missbrukare. Men nu skakar det askan ur fjädrarna och stiger fram som en fågel Fenix med fyra inflyttningsklara hyreslägenheter. Modernt och lyxigt men med synliga spår av sin hundraåriga historia.

Åland dansar i Finland

Hanna Kivioja intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Hanna Kivioja vill vara en del av firandet i Finlands 100-årsjubileum, något som uppmärksammas mindre på Åland än på Fastlandet. Som en del av föreningen Ahveniset ställer hon därför upp i evenemanget Hela Finland Dansar.

Nu är det dags att besiktiga båtarna

Besiktningsman Leif Forsman intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Nu börjar båtsäsongen, och med det är tiden också kommen för att börja besiktiga sina fritidsbåtar. Men hur stor måste en båt vara för att det ska vara en ide att besiktiga den, och vad får man för fördelar av det? Leif Forsman, som arbetar som besiktningsman vid MSF, reder ut vad man som båtägare har för ansvar, rättigheter och möjligheter, och spekulerar om hur säsongen kan komma att se ut.

Kafferostare och nyfödda lamm på Ålands grönskar

Gomorron
På fårgården Marskogens lamm rustar Ann och Åsmund Sundberg inför nya evenemanget Åland grönskar i helgen. Med på ett hörn är också dottern Sanna Sarling som startat ålands första kafferosteri.

Storbrand i bilverkstad

Thomas Mattsson och Sven-Erik Holmberg intervjuas av Felix Quarnström
Gomorron
Ett femtiotal brandmän från fem olika brandkårer kämpade i lördags med verkstadsbranden i Norrböle . Ett tag såg det ut som om hela huset skulle...

Entusiasternas trädgårdsmarknad

I vimlet på ÅLands träsgårdsförenings årliga marknad
Gomorron
Ålands träddgårdsförening höll i torsdags sin årliga marknad där glada trädgårdsentusiaster delar med sig av sitt överflöd till varandra, och till andra behövande.

Nu återtar fåglarna Lilla holmen

Diana Holm berättar om fåglarna på Lilla Holmen
Gomorron
Efter cirka 180 dygn utan fjäderfän får Lilla holmen i Mariehamn sina första höns igen. Och snart kommer påfåglarna också.

Vill freda gammelskog

Kjell Ekström intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Inte bara konsten engagerar konstnären, författaren och galleriinnehavaren Kjell Ekström , han bekymrar sej också för hur vi hanterar naturen runtom oss. Därför har Kjell köpt in en bit mark som gränsar till galleriet på Hummersö Föglö där han vill erbjuda galleribesökare och andra en vandring bland vitmossa, getpors och gamla snålvuxna tallar för att se skönheten i det karga.

Israel, Australien, Degerby? Hur man dricker havsvatten

Hans-Kristian Skag, Föglös kommuntekniker, visar hur havsvatten avsaltas
Gomorron
Fler invånare i Föglö kan få sitt dricksvatten från havet. En ny ledning ska dras från avsaltningsanläggningen som finns strax utanför Degerby till det nya bostadsområdet Ekholm. -Det är ett nio hektar stort område och det innebär att fler tomter kan försörjas från det här vattenverket, säger Föglös kommuntekniker Hans-Kristian Skag.

Geologer intresserar sig för Åvas stränder

Fredrik Strandman berättar om geologernas besök i Brändö
Gomorron
Under denna vecka undersöker förstaårsstuderande i geologi stränder i Åva i Brändö.

Klädbanken vill ha påfyllning

Janette Ekström-Phanthong berättar om Klädbanken
Gomorron
Under nästa vecka kan man skänka kläder vidare via Klädbanken.

Återbruk i massor på lördag

Återbruksdagen firas på lördag
Gomorron
På lördag är det dags för Återbruksdag igen på Torget i Mariehamn.

Elitsatsar i Vestansunda

Carolina Andersson och Dan Granlund intervjuas av Tua Åström
Gomorron
På Granlunda gård i Jomala Vestansunda växer en hästanläggning av internationella mått fram. Caroline Andersson och Dan Granlund vågar tänka stort.

Elitsatsar i Vestansunda

Gomorron
På Granlunda gård i Jomala Vestansunda växer en hästanläggning av internationella mått fram. Caroline Andersson och Dan Granlund vågar tänka stort.

Dunderdans bjuder på dansrik show

Erica Dunder berättar om helgens föreställningar
Gomorron
Dunderdansarna har sin föreställning Dansriket i helgen.

Storsatsning i Degerby

Niklas Eriksson berättar om Degerbys utveckling
Gomorron
Sommarsäsongen har dragit i gång lite försiktigt på Föglö. Kommundirektör Niklas Eriksson berättar om hur Föglös pärla Degerby har och ska utvecklas för att blir attraktivare för besökare.

Jesper tar egen båt till jobbet

Jesper Grönholm båtpendlar till Föglö
Gomorron
Jesper Grönholm bor i Lemland men jobbar på Föglö.

Kocken Conny Jansson är redo för en ny säsong

Föglökrögaren Conny Jansson är nöjd med säsongsstarten
Gomorron
Conny Jansson var bara 22 år då han började driva restaurang Seagram i Degerby. I år blir det hans sjunde säsong och han trivs fortfarande med att driva Föglös enda restaurang. Ålands radios Tua Åström som är på föglöturné passade på att träffade kocken Conny Jansson på en solig terass i Degerby.

Krasslig berguv får vård på Bänö

Johan och Helene vårdar en sjuk berguv hemma i fårkättan på Bänö
Gomorron
Fågelentusiasterna Johan och Helene Franzén bor på Bänö i Föglö skärgård. Naturen och särskilt fågellivet ligger paret varmt om hjärtat. Johan har...

Lemlandsgård med feeling för föl

Axgården i Lemland avlar fram ridhästar
Gomorron
Axgården Ab är ett företag som kanske inte så många hört talas om . Än. Men får ägarna som de vill kan det ganska snart bli ändring på det.

Ikväll kan man swinga benen med Swingskeppet

Yngve Öst berättar om kvällens evenemang
Gomorron
Årsmöte och gratis dans till band bjuder dansföreningen Swingskeppet på ikväll.

Hemester - att semestra fast hemma

Anna Lampén-Boeving intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Anna Lampén-Boeving rör sig runt om i världen och frilansar med att presentera utländska sevärdheter för ålänningar. Men hur lockar man ålänningar att semestra hemma?

Arne satsar på bygghantverk

Bygghantverkaren Arne Nieland intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Arne Nieland jobbade fram tills för en vecka sedan som timlärare i träslöjd vid Ålands folkhögskola, men nu har hans huvudsyssla - renovering enligt...

Ålands enda undulatuppfödare

Undulatuppfödaren Eija Ekinci intervjuas av Tua Åström
Gomorron
I Norrby i Lemland bor Ålands enda undulatuppfödare - Eija Ekinci. Ett av egnahemshusets rum befolkas av ett trettiotal små fåglar i olika nyanser av...

En lysande uppfinning

Dan Jansén och Carina Aaltonen intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Sol-el är lätt att installera, kräver minimalt underhåll, och är långsiktigt hållbart. Solelsentuisasterna Carina Aaltonen och Dan Jansén är självhushållande på el sju av årets månader.

Babywearing, babypotting med flera föräldratrender

Hedvig Stenros intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Babywearing, babypotting med flera begrepp florerar bland dagens föräldrar. Men vad innebär dessa uttryck egentligen på ren svenska?!

Solbadande sälkut skådad vid Pommern

Henrik Engblom talar om sälkuten och Pommerns inofficiella maskot
Gomorron
- Jag har inte sett den själv, det kan vara att den har farit vidare ut till havs. Men den har blivit filmad, säger Henrik Engblom .

Ekonomikurs ska hjälpa unga få styr på pengarna

Gunilla Holmberg berättar om ekonomikurs för unga
Gomorron
Folkhälsans ekonomiska rådgivare Gunilla Holmberg berättar om en kurs om ekonomi för unga.

Tusenskönan - stans dolda oas

Tove Fagerström intervjuas av Tua Åström om parken Tusenskönan
Gomorron
Bakom ett gult staket på Nygatan döljer sig en av stadens dolda oaser. Kliver man in genom porten öppnar sig den lilla parken Tusenskönan för besökaren.

Vintergatan i sikte

Ingmar Pingo Eriksson om nattfotografering.
Gomorron
Sportfiskeentusiasten Ingmar Pingo Eriksson har vid sidan av sitt fiskeintresse utvecklat en passion för nattfotografering.

Mariehamns församling byter barnsaker

Församlingen bjuder in till ekofasta berättar Lisbeth Nordlund
Gomorron
Mariehamns församling gör en miljöinsats idag genom att ordna bytestillfället Allt för barn.

Mariehamns församling byter barnsaker

Församlingen bjuder in till ekofasta berättar LIsbeth Nordlund
Gomorron
Mariehamns församling håller ett bytestillfälle, Allt för barnen, i Sankt Mårtensgården ikväll.

Marthadistriktet vill ordna midsommarkronor till Engelska Parken

Ragni Eriksson och Eva Eriksson vill hjälpa Mariehamnare att knyta midsommarkronor
Gomorron
- Midsommarstången är en Ålandssymbol som vi är jättestolta över, och ska vi fortsätta vara stolta över den måste vi ju fortsätta göra dem, säger Eva Eriksson från Ålands Marthadistrikt.

Marthadistriktet vill ordna midsommarkronor till Engelska Parken

Ragni Eriksson och Eva Eriksson vill hjälpa Mariehamnare att knyta midsommarkronor
Gomorron
- Midsommarstången är en Ålandssymbol som vi är jättestolta över, och ska vi fortsätta vara stolta över den måste vi ju fortsätta göra dem, säger Eva Eriksson från Ålands Marthadistrikt.

Amningshjälp finns att få

Amningshjälp finns att få
Gomorron
Folkhälsan på Åland har utbildat åtta amningsdoulor som hjälper och stöttar mammor som inte får amningen att fungera.

Språkbad i skärgårdsmiljö

Carmela Johansson berättar om Ö-kiva
Gomorron
På olika håll i landet, bland annat på Lappo i Brändö, hålls det språkbadsläger för barn i sommar.

Skogsproffs lär ut motorsågshantering

Trädfällarproffsen Bernt Ljungdahl och Henrik Karlsson om säkerhet i skogen
Gomorron
Skogsproffsen Bernt Ljungdahl och Henrik Karlsson höll förra helgen en nybörjarkurs på Medis i konsten att hantera en motorsåg. Det är många som...

Upphetsande litteratur i februari

Upphetsande litteratur i mars
Gomorron
Den finlandssvenska läsutmaningen har ett nytt tema varje månad för vilken typ av bok man ska läsa. Februari månad uppmanar att läsa något som gör dej upphetsad.

Ginger Ale från Australien svalkar på restaurangdagen

Megan Mattsson från Australien deltar i världsrestaurangdagen
Gomorron
Världsrestaurangdagen ordnas igen på söndagen och på Medis i Mariehamn rustar man för att duka upp specialiteter från världens olika hörn. Megan Mattsson från Australien är en av de som kommer att bidra.

Promenera för hälsan och poängen

Tua Åström på promenad med Pernilla Karlsson
Gomorron
Vardagsmotionen den bästa är - om den blir av vill säga. Ut och gå på lunchen är Pernilla Karlssons råd när Folkhälsan drar igång kampanj.

Pilates PLUS med Jana Rajala

Jana Rajala förklarar vad Pilates Plus går ut på.
Gomorron
Träningsflugan håller i sig, och folks hunger efter nya träningsformer verkar inte lägga sig.

Ukrainska bandylag bär Brändö på bröstet

Ukrainas bandyförbund Sherij Babenko om varför Ukrainas lag har Brändös kommunvapen på bröstet
Gomorron
Varför bär de ukrainska herr, och p-17:lagen Brändös kommunvapen på bröstet under VM i Trollhättan? Gomorron ringde upp presidenten för Ukrainas...

Styrkejonglering - kombinerar styrketräning och cirkus

Cirkus Siddubarra kombinerar nytta med nöje i sin styrkejonglering
Gomorron
En ny Medissäsong har startat, och i kurskatalogen hittade vi en kurs som hette Styrkejonglering. Det lät intressant så vi bjöd in Per Löthman och...

Plättvändarplatta släppt

Plättvändarduo släpper ny CD
Gomorron
Ålands Plättvändarmusik kallar sig en ny musikduo som precis har släppt en cd med fem låtar - Fem av fem bästa. Bakom samarbetet döljer sig en...

Stressföreläsning för arbetsgivare

Tom Stefan Witting lär arbetsgivare ta hand om personalens stress
Gomorron
Under rubriken Nytt förhållningssätt mot stress föreläste Tom-Stefan Witting i Mariehamn igår för åländska arbetsgivare. Witting är specialist på...

Bentes sommarteater firar med Emil

Elise Åkerblom berättar om Emil och jubileet
Gomorron
Bentes sommarteater firar 25-årsjubileum och sätter upp Emil i Lönneberga. Det är en favorit i repris som återkommer, men nu för en ny generation.

Nu kan man semestra som fåraherde

Päivi Rosqvist berättar om hur man kan få semestra med får eller kor
Gomorron
Forststyrelsen i Finland bjuder ut drygt hundra platser som fåraherde under sommaren. Lotten avgör vilka 120 personer som får vakta får i olika nationalparker i Finland under sin semester.

Philip Järvenpää laddar upp för Idrottsgalan

Stjärnskottet Philip Järvenpää berättar om vad han gör just nu
Gomorron
Det 16-åriga musikaliska stjärnskottet Philip Järvenpää bor och studerar numera i Österbotten, men är på Åland i helgen för att uppträda på Idrottsgalan.

Jästsvamp blir hälsote

Teddy Donobauer berättar om kombucha
Gomorron
Teddy Donobauer använder sig av en särskild jästsvamp för att brygga ett te, kombucha, som sägs ha god inverkan på hälsan. Jästsvampen och brygden...

Unga inspirerades att skriva fantasy

Tua Åström följde med fantasyworkshopen
Gomorron
Under jullovet ordnade Ålands litteraturförening en välbesökt workshop i fantasyskrivande. Kursledare var Sara Shamloo- Ekblad.

Här blåste det så gräddtårtan flög iväg

Inna Törnroos berättar om stormigt väder på Färöarna
Gomorron
Sommarålänningen Inna Törnroos tillbringade julhelgen med vindstyrkor på närmare 80 m/s. Tre orkaner på rad drabbades Färöarna av när hon var där och hälsade på släkten.

Ulrika Bengts om Lola uppochner.

Ulrika Bengts om Lola uppochner som har premiär ikväll i Yle fem.
Gomorron
Nu är det pemiär för tv-serien Lola uppochner baserad på Monica Fagerholms roman med samma namn. Ikväll klockan 21 00 visas den första delen i Yle...

Julängel på besök hos Gomorron

Gomorron
Dan före dopparedan fick Gomorronlyssnarna njuta av närmast himmelska toner, då åländska harpisten Ronja Monto kom på besök med sin nya harpa för att...

Julängel på besök hos Gomorron

Gomorron
Dan före dopparedan fick Gomorronlyssnarna njuta av närmast himmelska toner, då åländska harpisten Ronja Monto kom på besök med sin nya harpa för att...

Tidig säsong för långfärd på skridsko

Kusinerna Alexandra och Jonas Sjöblom åker gärna långt på skridsko
Gomorron
Det är rekordtidig säsong det för långfärdsskridskoåkarna på Åland. Redan i november tog många de första skären.

På eldriven busstur

På tur med elbussen del 1
På tur med elbussen del 2
Gomorron
På fredag eftermiddag kan alla som vill teståka en elbuss i Mariehamn. Men Ålands Radio fick en provtur redan under morgonprogrammet.

Nu flyttar Ung resurs till nya lokaler

Mysan Sundqvist från Ung resurs intervjuad av Tua Åström
Gomorron
Fler än hundra barn får i år julklappar tack vare den julgran med smällkarameller som föreningen Ung resurs har placerat i Maxinge.

Lusses Lucia lussade

Förberedelserna vid Ålands Lyceum
Lussande vid posten i Sviby
Gomorron
Ålands Lyceum ordnade traditionsenligt Luciatåg. I år är det Tilda Lindén som är Lucia.

Ingen större efterfrågan på ekologisk färg

Ove andersson berättar om miljövänlig färg
Gomorron
Trots ökad miljömedvetenhet är ekologisk färg ingen större succé.

Äntligen Pommernflytt

Tua Åström följer med Pommernflytten del 1
Tua Åström följer med Pommernflytten del 2
Gomorron
Det första försöket blåste bort men i dag bogserades museiskeppet Pommern tvärs över Svibyviken för upprustning.

Gran av lastpall och annat återbrukat

Tua Åström besökte Fixtjänst under Europa minskar avfalletveckan på Maxinge
Gomorron
Under Europa minskar avfallet-veckan sker det saker varje dag på Maxinge i Jomala. Idag tisdag är Fixtjänst där för att visa vad man kan göra av gamla borkastade grejer.

Sytråd mot oönskad hårväxt

Dunia Hammarström "trådar" Gomorrons reporter Tua Åström
Gomorron
Dunia Hammarström med rötter i Iran och Irak driver salong Dunia i Mariehamn, Där använder hon sig av "trådning" - en traditionell metod att befria...

Dags att nominera Årets senior!

Äldrerådets ordförande Leif Jansson om Årets senior
Gomorron
Äldrerådet i Mariehamn börjar nu samla in förslag på äldre stadsbor som tillför nånting extra för trivseln i stan. Äldrerådets ordförande Leif...

Hälsomässa för män i helgen

Åsa Ulfves och Bodil Wiklund från försäkringsbolaget Alandia om helgens hälsomässa för män.
Gomorron
Sveriges starkaste man Magnus Samuelsson är dragplåster vid den hälsomässa för män som Alandia Försäkring och Alandia Pension håller på Ålands Hotell...

Lugna timmar i Margaretagården.

Församlingspastor Maria Piltz om Lugna timmar i Margaretagården.
Gomorron
Lugna timmar i Margaretagårde ska ge balans mellan kropp, själ och ande.

Salvakok i Önningeby

Jonas Sjöblom kokar ihop en salva som läker och lindrar sår och hudåkommor.
Gomorron
Efter att ha samlat grankåda i skogen ska vi nu ta en titt på hur det går till att koka ihop mirakelsalvan. Vi följer med hem till Jonas Sjöblom i...

Urgammal salva kokas igen

Gomorron följer med Jonas Sjöblom till skogs för att samla kåda.
Gomorron
Jomalabon Jonas Sjöblom har återupptäckt ett gammalt hantverk - salvakokning. Gomorrons Tua Åström fick följa med Jonas ut i skogen där de började...

Joe Labero är illusionisten som vill underhålla

Joe Labero berättar för Tua Åström om showen på Åland.
Gomorron
I över 30 år har han förtrollat sin publik, Joe Labero. Från den unge trollkarlen Lars Bengt Roland Johansson hemma i Alvesta till den illusionist som nu turnerar världen runt med sina shower. Snart kommer han till Mariehamn.

Frida Österberg spelar Bergman i P1

Frida Österberg intervjuas av Tua Åström.
Gomorron
Frida Österberg har sjungit på bland annat Kungliga Operan, Läckö slottsopera, folkoperan och så Magnus Maria - En opera om rätt kön . Hon har en...

Snart dags för årets Lillajulmarknad

Marknadsgeneral Eva Eriksson intervjuas av Tua Åström.
Gomorron
Knappt en månad är det kvar till lillajul och nu pågår förberedelserna inför årets marknad vid Jan-Karlsgården i Sund. Arrangörerna är Sund Kultur...

Victor har skapat en ny träningsapp

Victor Jansson blir uppringd av Tua Åström.
Gomorron
"Ålands snabbaste man" Victor Jansson har vid sidan om sina tandläkarstudier i Göteborg tagit vara sitt träningsintresse genom att utveckla en ny...

Visavi bjöd på livemusik

Jörgen Bergqvist, Heidi Sewon och Bengt Enqvist intervjuas av Tua Åström
Gomorron
Trion Visavi består av Heidi Sewon , Bengt Enqvist och Jörgen Bergqvist . Under arrangemang av Visans Vänner spelar de ikväll klockan 19 i Musiksalen...

Ny bok om Beethoven

Anders Gabriel Sundström berättar om sin bok om Beethoven
Gomorron
Beethoven i Sverige: från bizarr mästare till folkkär Ludwig. Det är titeln på en ny bok av Anders Gabriel Sundström , lektor i piano vid vid Ålands...

Kajinvasion i Esplanaden

Anki Johansson förklarar kajornas flockbeteende
Gomorron
Många har säkert lagt märkt till att kajorna i staden men även på landsbygden så här års samlar sig i stora flockar och i skymning och gryning kan...

Håkan Sandbergs animerade orkidéer

Håkan Sandberg om projektet Orchidea
Gomorron
En film om orkidéer utgör Håkan Sandbergs nya projekt. Genom ett anslag på 45 000 euro ska han skapa animationer med orkidéen som tema. Håkan gästade...

Johanna öppnade hemmet för ensamkommande flyktingpojke

Johanna Grüssner berättar om trettonåriga Ali
Gomorron
Här på Åland är begreppet ”ensamkommande flyktingbarn” fortfarande ett relativt okänt fenomen. Men sverigeålänningen Johanna Grüssner och hennes...

Semikolon som hälsomarkering

Mari Sjölund berättar om sin tatuering och vad den signalerar
Gomorron
I måndags var det ju Världsdagen för mental hälsa och under veckan uppmärksammas psykisk ohälsa på olika håll på Åland. På onsdag kväll håller till...

Röda Korsgården mäter ditt blodtryck och blodsocker

Röda Korset i Mariehamns verksamhetsledare Josefin Egenfeldt om deras månatliga drop-in
Gomorron
Varje månad har man på Röda Korsgården möjlighet att mäta sitt blodtryck och blodsockervärde. Det är pensionerade sjuksköterskor som utför mätningarna och tillfällena brukar vara välbesökta.

Föreningen Reseda om mental hälsa

Henrik Lagerberg om psykisk ohälsa och föreläsningen om stress
Gomorron
Idag är det världsdagen för psykisk hälsa, instiftad av World Federation for Mental Health för att skapa större medvetenhet och förståelse för psykisk hälsa och ohälsa. I samband med världsdagen arrangerar föreningen Reseda en föreläsning om stress.

Gös provfiskas på Lumparn

Kaj Ådjer rapporterar om gösbeståndet i Lumparn
Gomorron
Gös provfiskas just nu på Lumparn. Vi ringde upp fiskeribyråns Kaj Ådjers för en lägesrapport. Landskapets fiskeribyrån ägnar fredagsmorgonen åt...

Jörgen Eriksson om utberedningen av möss och råttor

Jörgen Eriksson om vad som inverkar på gnagarnas utberedning
Gomorron
Under temat möss och råttor i hemmet ställde vi oss frågan hur det kommer sig att det vissa år tycks finnas mer gnagare än andra, och ringde upp...

Allt fler videomöten i affärsvärlden.

Reporter Tua Åström
Gomorron
Att hålla videomöten i stället för att skicka iväg personalen på dyra och tidskrävande arbetsresor blir allt vanligare bland åländska företag

Får man köra för fort?

Eva Fellman intervjuas av Tomas Tornefjell.
Tua Åström intervjuar bilister i Mariehamn.
Åland idag
Hur mycket över hastighetsbegränsningen kan man egentligen köra utan att få böter? Vi kollade hur många bilister som känner till det och fick rätt svar från polisen.

Redaktion

Administration

Produktionsteknik

Distributionsteknik