Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 januari, 2021 - 15:26Uppdaterad: måndag, 18 januari, 2021 - 15:33
  • Nina Fellman undrade varför bolagen inte är med i lagförslaget. Arkivbild.

Debatt om offentlighet för landskapsägda bolag

Hur blir det med offentligheten för landskapsägda bolag och affärsverk? Den frågan ställdes under lagtingets debatt i dag där man behandlade landskapsregeringens förslag till offentlighetslag.

Oppositionen menade att frågan inte berörs tillräckligt i lagförslaget. Tidigare kansliminister Nina Fellman (S) sade att under förra mandatperioden fanns bolagen med i lagförslaget.

-Nu har man gjort en politisk bedömning att lämna bort den biten, varför? sade hon.

Vicelantrådet Harry Jansson (C ) menade att man har för avsikt att komma med ytterligare lagstiftning som berör landskapsägda bolag, även om de flesta av de aktuella bolagen berörs av det aktuella lagförslaget.

-Det handlar om principen att när samhället äger måste allmänheten ha insyn, svarade Nina Fellman.

Ärendet bordlades till onsdag på förslag av Ingrid Zetterman (Lib) för att lagstinget ska hinna diskutera ämnet ytterligare.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »