Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 augusti, 2021 - 14:09
  • Professor Anders Björkman anser att de som fått Astras vaccin ska få en tredje dos.

"De som fått Astra borde få en tredje dos"

I en insändare i tidningen Dagens Nyheter säger Anders Björkman som är professor i infektionssjukdomar på Karolinska institutet att de som fått Astra Zenecas coronavaccin borde få en tredje dos av ett mRNA-vaccin snarast.

Detta eftersom han menar att skyddet mot deltavarianten annars inte är tillräckligt.

Tora Woivalin som är klinikchef vid ÅHS primärvårdsklinik säger att ÅHS verkställer de beslut som institutet för hälsa och välfärd, THL, fattar när det gäller vaccinationsprogrammet och eventuella tredje vaccindoser. Än så länge har THL inte fattat några sådana beslut.

-Vi följer kontinuerligt med internationella rekommendationer som gäller den tredje dosen coronavaccin. Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor torde ta ställning till frågan på sitt nästa möte i slutet av augusti, säger sakkunnigläkare Anna Scherleitner på THL till nyhetsbyrån SPT.

På Åland är det främst de som är äldre än 65 och en del personal inom hälso- och sjukvården som fått Astra Zenecas vaccin. En större andel av ålänningarna har fått vaccinet från Pfizer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »