Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 februari, 2021 - 14:26Uppdaterad: torsdag, 4 februari, 2021 - 17:34

Coronatest kostar – risk att folk vänder sig till ÅHS

Igår meddelade den svenska regeringen att alla som reser in till Sverige ska visa ett negativt coronatest, annars nekas inträdet.

Detta innebär att alla ålänningar som behöver åka till Sverige först måste testa sig. I dagsläget kan man enbart vända sig till privata vårdaktörer eftersom ÅHS testar enbart vid symtom. Mathias Grunér, vd på Medimar Bimelix, berättar att de klarar av belastningen.

- Vi kan erbjuda möjligheten för symtomfria att ta ett coronatest hos oss men det är viktigt att man är symtomfri, säger han.

Mathias Grunér säger att det finns möjlighet att testa sig hos dem men det tillkommer en avgift. Ett sådant test kostar 155 euro plus sjuksköterkse/provtagningsbesök. Det finns en risk att folk vänder sig till ÅHS för att slippa betala den extra kostnaden för ett coronatest. John Eriksson, förvaltningschef, menar att människor själva behöver ta sitt ansvar, något som Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör, håller med om.

- Det finns alltid risker med det men vi utgår alltid ifrån att människor är ärliga, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »