Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 september, 2021 - 15:09Uppdaterad: tisdag, 21 september, 2021 - 16:04
  • Coronapasset finns i Kanta-tjänsten.

Coronapass föreslås tas i bruk för evenemang och restauranger

Coronapass kan införas där smittkluster uppstår. Riksregeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om den nationella användningen av EU:s digitala coronaintyg, dvs. coronapasset och höll i dag en presskonferens om saken.

Tanken är att ett coronapass tas i bruk i stället för restriktioner och att underlätta för arrangemang i ett läge om epidemin trappas upp. Ett pass kan användas i exempelvis restauranger och vid evenemang av olika slag, däremot kommer coronapass inte att förutsättas för offentliga tjänster. Ingen kan hindras från att använda tjänster som erbjuds av exempelvis bibliotek, museer eller simhallar, det skulle medföra grundlagsenliga problem. Som coronapass fungerar EU:s coronaintyg som fås från Kanta-tjänsten. Det betyder två doser coronavaccin, intyg över konstaterad covid-19-sjukdom eller färskt negativt coronatest. Regeringen föreslår att det ska vara möjligt att kräva ett coronapass av 12-åringar och äldre, men för att säkerställa att barns rättigheter tillgodoses ska testning av 12–17-åringar för att få ett coronavirusintyg tryggas inom den offentliga hälso- och sjukvården, om barnet inte har fått vaccin. Myndiga personer skulle själva betala sina tester om de inte tagit vaccin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »