Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 8 februari, 2023 - 10:41Uppdaterad: onsdag, 8 februari, 2023 - 14:01
  • Bullermätningar måste göras hos grannar till Långnabba. Arkivbild.

Bullermätningar måste göras hos grannar till Långnabba

Nu måste Vind AX göra bullermätningar vid sex fastigheter i närheten av vindkraftparken Långnabba.

Det är Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som förelägger Vind AX att göra mätningarna efter klagomål om att gällande gränsvärden inte uppfylls.

ÅMHM har fått in klagomål från totalt 16 olika personer vid 15 olika adresser. Efter bedömning av topografi, platsbesök samt placering har ÅMHM kommit fram till att mätningar måste göras vid sex fastigheter.

Bullermätningarna ska vara gjorda och resultaten inlämnade till ÅMHM senast den 31 maj, annars utdöms ett vitesbelopp på 15.000 euro. Om bullermätningarna fortsättningsvis inte utförs utdöms ett löpande vite på 5.000 euro per påbörjad kalendermånad.

Vind AX lämnade in en bullerrapport i början av september förra året, men ÅMHM ansåg att den i sak inte innehöll den information som krävdes för att bedöma om verksamheten uppfyller de gränsvärden som är fastställda i gällande tillstånd.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »