Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 maj, 2022 - 06:12Uppdaterad: tisdag, 10 maj, 2022 - 08:06
  • Finavia anser inte att den omedelbara närheten till flygplatsen ska bebyggas. Arkivbild.

Besvär mot delegeneralplan runt flygfältet

Tio markägare i Jomala besvärar sig mot kommunfullmäktiges beslut om ändringar i delgeneralplanen för Sviby och Torp.

I ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol motsätter de sig en ändring där en aktör velat möjliggöra bostadsbyggande på området och menar att beslutet är lagstridigt. De menar bland annat att berörda fastighetsägare inte hörts, att rättviseprincipen inte beaktats, att kulturbyråns utlåtande om området kulturvärden tolkats fel av kommunstyrelsen och att naturinventeringen som gjorts är bristfällig.

Även Finavia, som driver flygplatsen, är kritisk till beslutsprocessen och de har uttryckt oro för att skyddszonen runt flygfältet minskar. Finavia konstaterar i ett utlåtande till kommunen att det inte är att rekommendera att placera bebyggelse i flygplatsens, inflygningslinjens och landningsbanans omedelbara närhet.

Ändringssökandena vill nu att beslutet upphävs eller att det återförvisas för ny behandling. De vill också att kommunen ersätter rättegångskostnaderna i ärendet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »