Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 september, 2021 - 16:20Uppdaterad: tisdag, 21 september, 2021 - 17:00
  • Inresebstämmelserna föreslås förlängas till årsskiftet. Arkivbild.

Bestämmelser om inresa föreslås förlängas

Finska regeringen har inte tagit hänsyn till Ålands synpunkter när det gäller inresebestämmelser i lagen om smittsamma sjukdomar.

Istället föreslår man att nuvarande bestämmelser som gäller till 15 oktober, förlängs till årsskiftet. Landskapsregeringen skrev i ett tidigare utlåtande att skyldigheten att visa upp covid-19-intyg och delta i covid-19-test försvårar de gränsöverskridande sociala, kulturella, arbetsrelaterade och studierelaterade kontakterna, Man hänvisar till att den utvärdering av testningens första fyra veckor som gjordes under sommaren tyder på att åtgärden inte är proportionerlig till nyttan.

Enligt riksregeringens förslag ska det fortfarande krävas att personer som anländer till Finland (personer födda 2005 eller tidigare) ska visa upp ett tillförlitligt intyg över att de har haft covid-19 inom de sex senaste månaderna eller fått en godkänd vaccinationsserie mot covid-19 eller att de före ankomsten till Finland tagit ett tillförlitligt covid-19-test med negativt resultat. De som har ett intyg över ett tillförlitligt covid-19-test med negativt resultat som tagits före ankomsten till Finland eller ett intyg över att de fått den första vaccindosen ska ta ett andra test 72–120 timmar efter inresan. Alternativt kan man kräva ett coronavirustest genast efter ankomsten till Finland och ett andra test inom 72–120 timmar efter inresan.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »