Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 februari, 2022 - 09:17Uppdaterad: tisdag, 1 februari, 2022 - 12:53
  • Så här skulle det kunna bli på Rönnbergs torg. Fotomontage: Johanna Wickström

Beslut om Rönnbergs torg ska tillbaka till ÅFD

Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, skickar ärendet om planerna för Rönnbergs torg vid Österleden i Mariehamn tillbaka till Ålands förvaltningsdomstol, ÅFD.

Det var i december 2020 som ÅFD upphävde stadsfullmäktiges beslut från 2018 som godkände detaljplanen för Rönnbergs torg. Det finns ett förslag där det ska byggas över 130 bostäder på Rönnbergs torg, men det lämnades in besvär till ÅFD. Besväret handlade om att det inte gjorts någon miljökonsekvensbedömning, MKB, eftersom Rönnbergs torg använts som soptipp mellan åren 1939-1965. Staden meddelade ÅFD att de har för avsikt att göra en MKB i projekteringsfasen, men ÅFD ansåg att beslutet tillkommit i fel ordning.

Det ändrar nu HFD på och menar att MKB kan genomföras under projekteringsfasen. Därför åläggs nu ÅFD att ta upp ärendet på nytt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »