Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 22 juni, 2022 - 06:01Uppdaterad: onsdag, 22 juni, 2022 - 12:59
  • Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) Foto: Nina Smeds

Beslut om ekonomiskt bidrag till butiker på landsbygden

Livsmedelsbutiker på landsbygden ska kunna ansöka om ett årligt ekonomiskt bidrag, enligt ett beslut som fattades av landskapsregeringen 17 juni.

Bidraget är en utvidgning av ett befintligt stöd som skärgårdsbutiker kunnat söka sedan tidigare.

Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) tror inte att bidraget är stort nog för att locka till att öppna nya butiker. Syftet med det utvidgade bidraget är att bibehålla de butiker som finns.

- Vi vet att butikerna på landsbygden har haft det kämpigt en längre tid och vi har sett små bybutiker försvinna på olika orter på Åland. Vi vet att en bybutik är så mycket mer än en lanthandel, det är en central plats för kommunen och regionen, säger Fredrik Karlström.

Bidraget består av ett driftsbidrag för verksamhetens årliga kostnader samt ett investeringsbidrag. Driftsstödet kan sökas för verksamhet från år 2021 och framåt, och omfattar en grunddel på omkring 13-17.000 euro, beroende på kommunens storlek, samt en rörlig andel som uppgår till 1,25 % av livsmedelsförsäljningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »