Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 november, 2013 - 11:58Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Avslag för ny fiskodling

Brändö Lax AB får inte miljötillstånd för en ny fiskodling med en årlig produktion av cirka 500 ton regnbågslax. Fiskodlingen skulle placeras vid Österfjärden, på ett privatägt vattenområde som bolaget arrenderar. Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, motiverar avslaget med hänvisning till vattenlagen enligt vilken ny eller ändrad verksamhet bara får starta om det kan visas att den inte bidrar till ökad övergödning. Det har bolaget inte kunnat visa enligt ÅMHM som också påpekar att Östersjön är känslig för ökad belastning. Också Ålands Fiskförädling i Föglö fick avslag på en anhållan om att utöka en fiskodling från 200 till 400 ton per år. Däremot får bolaget flytta odlingen från Landholmsudden i Prästgården by till Trutlagnen i Hasterboda.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »