Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 mars, 2021 - 10:50Uppdaterad: tisdag, 2 mars, 2021 - 17:15
  • Producentansvaret för förpackningar kritiseras. Arkivbild.

Avfallslagen upplevs otydlig

Finström, Saltvik samt Eckerö och Geta har skickat varsin skrivelse till landskapsregeringen med frågor om tillämpningen av avfallslagen, som de upplever som otydlig.

Eckerö kommun skriver att man flera gånger har kontaktat landskapsregeringen med frågor kring avfallshanteringen i allmänhet och om producentansvaret för förpackningar, hittills utan resultat.

-Dagens system är inte förenligt med avfallslagen och med dess syfte. Just nu är det kommunerna som får ta producenternas ansvar när det handlar om att ta hand om förpackningarna. Det säger Eckerös kommundirektör Raine Katajamäki.

Trots att det ännu finns många olösta problem vill Eckerö kommun se framåt för att hitta en lösning.

-Landskapsregeringen har tillsatt en arbetsgrupp som ska titta på detta, vilket är positivt, säger Raine Katajamäki.

Landskapsregeringen beklagar att kommunerna upplever avfallslagen som otydlig.

-Vi har återigen tagit tag i frågan om producentansvaret och för diskussioner med Ålands näringsliv, men det arbetet är ännu i inledningsfasen. Det säger hållbarhetsminister Alfons Röblom (HI).

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »