Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 februari, 2021 - 11:21Uppdaterad: måndag, 22 februari, 2021 - 12:50
  • Åbo Hovrätt, foto: Frippe Granlund

Återfallsförbrytare fick smärre straffskärpningar

Åbo hovrätt har gjort mindre ändringar i fyra domar mot tre återfallsförbrytare som tingsrätten tidigare utfärdat.

Domarna omfattar bland annat rån, olaga hot, misshandel, stöld, övergrepp i rättssak och medhjälp vid försök till grovt bedrägeri, i det uppmärksammade ärende där en bil stals och sattes i brand på Backebergs fotbollsplan i Mariehamn.
Många av brotten har begåtts när gärningsmännen varit minderåriga.
De ändringar som har sökts har varit strafflindringar, förkortanden av fängelsestraff eller omvandling av fängelsestraff till samhällstjänst.
Samtidigt har åklagarna i några av domsluten sökt att straffen i flera fall ska skärpas.
I ett av fallen beslutar hovrätten att ett yrkande om verkställandet av ett villkorligt fängelsestraff ska avslås, och svaranden döms istället till övervakning i ett år och tre månader. Fängelsestraffet för en av de andra svarande höjs och förblir ovillkorligt, och den tredje blir ersättningsskyldig för motparternas rättegångskostnader, sammanlagt 1.140 euro.
En av de svarande hade även sökt lindring med motiveringen att det straff som tingsrätten utdömt varit sju månaders fängelse, medan man i domen skrivit nio månader, och att detta skulle ha varit ett skrivfel. Hovrätten anser däremot att domen inte bör ändras, och att nio månader är ett rättvist straff.
I övrigt upprätthåller hovrätten tingsrättens domslut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »