Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 januari, 2024 - 16:30Uppdaterad: tisdag, 2 januari, 2024 - 17:17

Arsim Zekaj vill se mer AI i åländsk vård

Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) saknar till skillnad från sina ministerkollegor både tidigare erfarenhet av landskapspolitik och ett eget mandat i Åland lagting.
– Men jag tror att jag har goda förutsättningar för att komma in i uppdraget, säger han  

I Ålands Radios intervju berättar Arsim Zekaj att han inte vet den exakta bakgrunden till att just han fick frågan om att axla ansvaret som social- och hälsovårdsminister, men att det var självklart för honom att tacka ja då partiordförande Camilla Gunell ringde.  

På frågan om hans uppgift är att balansera en socialdemokratisk lagtingsgrupp med en tydlig vänsterprofil svarar han:

– Jag är en mittensocialdemokrat, men jag har svårt att se att det varit avgörande, även om jag inte kan utesluta det heller.  

Till social- och hälsovårdsministerns utmaningar hör, enligt Zekaj, att arbeta för ett mer äldrevärdigt samhälle, att börja arbetet med en långsiktig strategisk plan för Ålands hälso- och sjukvård samt att skapa en större kostnadseffektivitet genom att eliminera de “gränshinder” som finns mellan olika instanser och organisationer på Åland. Dessutom har han stora förhoppningar på AI inom vården.

– Jag kan nämna region Halland som arbetar aktivt med informationsdriven vård, där används AI för att prognostisera och är med och arbetar som en aktiv kollega.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »