Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 juni, 2022 - 13:02Uppdaterad: torsdag, 16 juni, 2022 - 14:21
  • Statistik från Åsub visar att sexualbrotten ökar, men brott överlag minskar på Åland

Antalet brott på Åland minskar

Antalet brott som utförs på Åland fortsätter minska.

Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) skriver i ett pressmeddelande att 1771 brott kom till myndigheternas kännedom förra året. Det är ungefär 140 brott färre än 2020 och en fortsatt minskning sedan 2019. Mellan 1980 och 2008 ökade brotten på Åland, men därefter har de minskat, vilket främst beror på färre trafikbrott och egendomsbrott. Brott inom kategorierna övriga brott mot strafflagen, brott mot rättskipning, myndigheter och allmän ordning samt sexualbrott har däremot ökat sedan 2001, och av dessa brottstyper har sexualbrotten ökat procentuellt mest, från i genomsnitt 11 brott per år i början av 2000-talet till 25 de senaste fem åren.
Mer än tre fjärdedelar av alla brottsmisstänkta förra året var män. Det var också vanligare att män var brottsoffer, vilket till stor del beror på att nästan dubbelt fler män än kvinnor utsattes för misshandelsbrott och brott mot liv. Däremot är det oftast kvinnor som är sexualbrottsoffer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »