Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 februari, 2022 - 18:31Uppdaterad: onsdag, 9 februari, 2022 - 06:14

Ändringar i sjukförsäkringslagen på kommande

Kommande förändringar i sjukförsäkringslagen gör att det inte längre krävs smittskyddsansvarig på Ålands hälso- och sjukvård för att skriva ett intyg som berättigar till dagpenning vid smittsam sjukdom.

– Det innebär att alla läkare kan skriva intyget, men coronatest ska fortsättningsvis göras av sjukvården, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

Förändringarna i lagen är inte kopplade till smittskyddslagen och innebär att man vid insjuknande i covid-19 får ersättning från FPA från dag ett vilket inte belastar arbetsgivaren. Förslaget innefattar barn under 16 år för att föräldrar ska kunna vara hemma för vård av sjukt barn.
– Förslaget är inte klart än, men det är högst sannolikt att det träder i kraft så som det är formulerat och mycket snart, säger Knut Lönnroth.
Förslaget kommer att gälla retroaktivt från denna vecka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »