Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 januari, 2022 - 06:25Uppdaterad: onsdag, 19 januari, 2022 - 08:00

ÅMHM sköter vattenövervakning

Det blir Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, som ska ta hand om övervakningen av vattenmiljöns tillstånd under det här året.

Det är landskapets miljöbyrå som skrivit ett avtal med ÅMHM till en kostnad på 215.000 euro.

Vattenövervakningen är lagstadgad enligt en vattenförordning, genom ett vattendirektiv och i EU:s ramdirektiv om marin strategi finns krav på en täckande övervakning av den akvatiska miljön. Övervakningen genomförs med syfte att ge en heltäckande översikt av vattenmiljöns tillstånd i hela det åländska havsområdet inklusive de inre vikarna samt de viktigaste vattentäkterna. Det innefattar undersökningar av näringsbelastning, kemisk-fysikalisk vattenkvalitet, fisk, bottenfauna, vattenväxter och alger.

Övervakningsprogrammet sträcker sig fram till och med 2027 och ska huvudsakligen utföras av ÅMHM genom avtal som upprättas varje år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »