Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 juli, 2012 - 15:32Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Älgkalvarna blir bara mindre

I Föglö märker man nu att älgkalvarna bara blir mindre. Frågan diskuterades vid ett öppet möte som Föglö jaktvårdsförening höll i torsdags. Det här är ett fenomen som också märks av på andra håll i Norden. En teori är att det beror på tjurbrist, alltså att det inte finns någon lämplig så kallad kapitaltjur i närheten när älgkorna får sin första brunst. Situationen är kritisk eftersom det kan handla om bara några timmar. – Är det så att älgkon betäcks först vid andra eller tredje brunsten föds älgkalvarna så sent att de går miste om den frodiga försommargrönskan. Då blir de mera småväxta, säger Föglö jaktvårdsförenings ordförande Rainer Juslin. Ett 20-tal jägare och markägare var med på mötet och alla är inte övertygade om det här är förklaringen till att älgkalvarna väger mindre än förut. Det blir nu föreningens styrelse som får fördela antalet tjurar och kor som skall skjutas i höstens jakt efter att landskapsregeringen bestämt Föglös kvot av vuxna djur.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »