Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 3 juni, 2021 - 06:16Uppdaterad: torsdag, 3 juni, 2021 - 09:04
  • Åland ska ta fram en egen modell för förlängd läroplikt. Arkivbild.

Åländsk modell för förlängd läroplikt

Vi ska skapa vår egna åländska modell för en förlängd läroplikt som är anpassad till våra egna åländska förhållanden. Det sa lagtingsledamot Gyrid Högman () i går när lagtinget diskuterade den andra tilläggsbudgeten för i år.

Den förlängda läroplikten återkom ständigt i debatten i går. Oppositionen kritiserade LR i hårda ordalag för att man missat chansen att införa den medan regeringsblocket ansåg att man inte kan kopiera en sådan reform rakt av. Gyrid Högman sa att man nu ska ta fram två åtgärder i en åländsk modell.

- Den ena åtgärden går ut på ett utökat lärostöd där man garanterar resurser för skolorna för inköp av datorer till de studerande, även resurser för skolan att köpa in läromedelslicenser. Den andra åtgärden är ett alternativt lärostöd där man med hjälp av ungdomshuset Boost och ungdomslotsarna tar ett samlat grepp om de skoltrötta unga som riskerar bli hemmasittare. En arbetsgrupp bildas som tar fram målsättningar, sade Gyrid Högman.

Camilla Gunell (s) sade att LR nu insett att man gjort bort sig och missat tåget och att det här bara är ett sätt att lappa och laga.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »