Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 augusti, 2022 - 09:39Uppdaterad: tisdag, 2 augusti, 2022 - 13:02
  • Arkivbild. Foto: Hans Persson Bru.

Ålands Vattens nybyggnation kräver arkeologisk undersökning

Landskapsregeringen har beviljat tillstånd för företaget Ark-Byroo Oy att göra arkeologiska undersökningar på området i Dalkarby, Jomala, där Ålands Vatten Ab planerar nybygge. 

Det var i maj som landskapsregeringen gav ett utlåtande angående nybyggnationen av en ny kontorslokal och en verkstad på fastigheten Vattenverket i Dalkarby. I utlåtandet konstaterades att man i och med bygget riskerar att beröra intakta kulturlager på området där det finns fornlämningar. Man behöver därför undersöka platsen närmare i syfte att skydda den och därför har Ålands Vatten Ab anlitat konsultföretaget Ark-Byroo Oy. Man vill genom schacktarbeten avgöra om det finns gravar kvar och om det finns sedan tidigare ej kända fornlämningar på området.

Konsultföretagets arkeologiska fältarbete beräknas ta upp till tre veckor. Efteråt värderas fynden av arkeologen, och sedan ges ett förslag till Ålands Vatten på hur man ska hantera fynden, samt vid behov även till landskapsregeringen.

Fasta fornlämningar är fredade enligt fornminneslagen. Utan tillstånd är det förbjudet att gräva ut, ändra, skada eller på annat sätt rubba en fast fornlämning eller täcka över den.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »