Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 mars, 2021 - 05:55Uppdaterad: torsdag, 11 mars, 2021 - 10:55
  • Det är fortfarande oklart vilken tidszon vi ska höra till i framtiden. Arkivbild.

Åland vill ha samma tid i Östersjöområdet

Det bästa skulle vara om hela Östersjöområdet har samma tidszon. Det skriver landskapsregeringen i ett utlåtande till Kommunikationsministeriet med anledning av Nordiska rådets rekommendation att avskaffa tidsomställning i nordiska länder.

Landskapsregeringen påpekar att det är av största vikt för Åland att inte tidsskillnaden mellan Finland och övriga nordiska länder utökas, med tanke på Ålands geografiska läge och täta kontakter med Finland och Sverige samt den omfattande färjetrafiken mellan länderna.

Det ursprungliga förslaget om tidszonen i Nordiska rådet kom från en av Ålands representanter, Anders Eriksson. Åland stödjer rekommendation att i samband med ett eventuellt beslut om att fastställa fasta tidszoner och frångå växlingen mellan sommar- och vintertid, samordna detta inom Norden och Baltikum. I första hand så att fastlands-Norden, inklusive Åland, och helst även de baltiska staterna, väljer att hamna i en och samma tidszon. Om inte första alternativet går igenom är det viktigt att tidsskillnaderna inom Norden inte ökar ytterligare. I skrivelsen till ministeriet påpekas att Ålands position bör framgå i det gemensamma svaret på Nordiska rådets rekommendation.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »