Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 januari, 2024 - 06:02Uppdaterad: fredag, 26 januari, 2024 - 10:20

Åland och inrikesministeriet möts om evakueringsplaner

Landskapsregeringen och Statens ämbetsverk på Åland ska inom kort möta inrikesministeriet för att diskutera befolkningsskyddet på Åland och uppgörandet av evakueringsplaner.

Det säger landshövding Marine Holm-Johansson. Inrikesministeriet ser just nu över beredskapslagen och publicerade nyligen en uppdaterad anvisning om planering och genomförande av förflyttning av befolkning. Ämbetsverket och landskapsregeringen gav i juli 2023 utlåtanden om utkastet till anvisningen. Då bad man bland annat om en egen anvisning särskilt för evakueringsplaner för Åland. Detta eftersom myndigheternas förvaltningsstrukturer, ansvarsområden och beslutsnivåer avviker på Åland på många sätt jämfört med övriga Finland. Man poängterade även att planering och genomförande av evakuering i fråga om Åland i alla skeden måste beakta att Åland är enspråkigt svenskt. 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »