Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 augusti, 2021 - 15:46Uppdaterad: tisdag, 31 augusti, 2021 - 17:24
  • Åda ska upp i tingsrätten i december. Arkivbild.

Åda mot Pedago i tingsrätten

I dag hölls en muntlig förberedelse i tingsrätten i striden mellan Pedago och Åda.

Striden har sin början 2016 då Åda upphandlade ett löne- och personaladministrationssystem. Upphandlingen vanns av Abilita Ab.
Själva tvisten börjar i juni 2018 då ett tilläggsavtal skrivs mellan Åda och Abilita.
Pedago hävdar att här gjordes väsentliga ändringar i ramavtalet och att en ny upphandling i stället borde ha inletts. En av tvistefrågorna är hur det skulle ha sett ut om en ny upphandling gjorts. Pedagos uppfattning är att de skulle ha vunnit upphandlingen. Pedago yrkar skadestånd om 44.000 euro för kostnader för deltagande i upphandlingsförfarandet och över 2, 6 miljoner euro för utebliven vinst.
I juni 2020 gav justitieombudsmannen Pedago rätt i ett utlåtande. Det gällde att Åda inte gett ut handlingar gällande tilläggsavtalet begärda av Pedago. Huvudförhandling i tvisten hålls den 14 och 15 december i Ålands tingsrätt.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »