Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 13 september, 2024 - 06:32Uppdaterad: fredag, 13 september, 2024 - 09:34

Ojämlikt när kostnader för placerade barn ska betalas menar stadsnämnd

Bildningsnämnden i Mariehamn vill genom en skrivelse göra landskapsregeringen uppmärksam på att det råder en ojämlikhet vad gäller kostnader för barn som av KST placeras i andra kommuners skolor eller daghem.

Bildningsnämnden skriver att det enligt nuvarande praxis är den kommun där det placerade barnet är mantalsskrivet som står för kostnaderna för skola, baserat på den nya kommunens kostnader.  

“För Mariehamn är det en ekonomisk nackdel eftersom stadens driftskostnader för skola är lägre än i Ålands övriga kommuner. Det är även värt att notera att Mariehamn erhåller de lägsta landskapsandelarna för grundskolelever av alla kommuner på Åland.” skriver nämnden. Nu uppmanar man landskapsregeringen att utreda en modell för en jämnare kostnadsfördelning. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »