Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 juli, 2024 - 08:19Uppdaterad: fredag, 19 juli, 2024 - 09:20

Yle: Robert Helenius får tvåårigt tävlingsförbud efter dopingbrott 

Robert Helenius får ett tvåårigt tävlingsförbud på grund av dopingbrott, det skriver Yle.

Proffsboxaren lämnade ett positivt dopingprov innan matchen mot Anthony Joshua i augusti 2023, och blir nu avstängd från att tävla fram till hösten 2025. Beslutet togs av Storbritanniens antidopingbyrå Ukad samt Finlands yrkesboxningsförbud. Ämnet som hittades i dopingprovet var klomifen, ett ämne som används vid behandling av bröstcancer och har rapporterats att öka testosteronnivåerna hos män.  

– Vi förstår inte hur det här ämnet kommit in i Roberts kropp. Vi har undersökt saken med flera experter och en möjlig faktor i det här skedet kan vara hans kost, sa Helenius manager Markus Sundman till Yle Urheilu i november förra året.

Ukad uppger att Helenius har förklarat att klomifenet kommit in i hans system genom ägg som han har ätit. Dock har han inte kunnat tillhandahålla tillräckliga bevis för det förbjudna ämnets ursprung. Ukad hävdar inte att Helenius gjort sig skyldig till uppsåtlig användning av dopningsmedel, men om avsiktlig användning bevisas kan förbudet förlängas till fyra år. 

Helenius berättar för Yle att han nekar till dopning, men accepterar domen. 

– Ja, jag förnekar den av hela mitt hjärta, säger han. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »