Nya fredsdirektören: ”Militära medel är inte enda sättet att skapa säkerhet”
På torsdagen blev det klar att journalisten och statsvetaren Susann Simolin efterträder Sia Spiliopoulou-Åkermark som direktör för Ålands fredsinstitut.
Susann Simolin tillträder formellt i mitten av februari, men har jobbat på fredsinstitutet sedan 2008, även om hon de senaste åren varit tjänstledig för att doktorera i statsvetenskap.
– Min kompetens och utbildning passar för jobbet. Jag tycker det är en väldigt bra verksamhet som vi har. Med mig får man kontinuitet, men eftersom jag har min egen profil kommer det säkert också att bli vissa skiftningar i verksamheten, säger hon.
Någon “spikad plan” har Simolin däremot inte. Det står klart att fredsinstitutet fortsätter att odla sina specialområden: självstyrelse, territoriell autonomi, demilitarisering och neutralisering – det finns hur mycket som helst att forska. Simolin tänker sig att institutet kan fungera som en portal som både för in kunskap till Åland, men också kunskap från Åland till internationella sammanhang.
Apropå den finländska debatten om Ålands demilitarisering – där forskare, riksdagsledamöter och till och med presidentkandidater – ifrågasatt statusen, säger Simolin så här:
– Statsledningen har bekräftat statusen, och den har godkänts i och med Natomedlemskapet. Demilitariseringen och neutraliseringen ligger fast, och militära medel är inte det enda sättet att skapa säkerhet.