Så förbereder sig staden att ta emot kvotflyktingar från Venezuela
I januari anländer ungefär 15 kvotflyktingar från Venezuela till Mariehamn, något som faller in under 2024-års flyktingkvot.
Sofie Roxbäck, integrationssamordnare i staden, säger att man just nu håller på med olika typer av förberedande arbeten, såsom att boka upp lägenheter. Man har också ett tätt samarbete med KST och har regelbundna möten om vem som gör vad.
Roxbäck berättar att man ännu inte har exakta uppgifter på hur många som anländer, men att det rör sig om ungefär 15 personer fördelat på cirka tre familjer. Hon säger att bildningsväsendet på olika sätt är viktiga i integrationsprocessen, speciellt för barnen.
Enligt Migri är en kvotflykting en peson som varit tvungen att fly sitt hemland, rest till ett annat land där denne inte kan bosätta sig permanent och som FN:s flyktingorgan UNHCR anser är en flykting. I hela finland tar man emot 500 kvotflyktingar för 2024. Det är också UNHCR som föreslår kvotflyktingar till Finland. Kvotflyktingar placeras via närings-, trafik- och miljöcentralerna direkt i en kommun, som nu i januari i Mariehamn, och alltså inte via någon flyktingförläggning.
I Mariehamn ser man om det är möjligt att öka antalet kvotflyktingar som staden tar emot, dock är inget beslut fattat i frågan ännu. Sofie Roxbäck ser det som möjligt från stadens sida att göra det, bland annat eftersom det finns ersättningar från NTM-centralen i botten.
– För de som kommer får vi en kalkylerad ersättning direkt från staten, säger hon.