Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 juni, 2023 - 16:25Uppdaterad: fredag, 16 juni, 2023 - 16:28
  • Finansministern blev förvånad över avslaget. Arkivbild.

Finansministern: Sexmiljonersavslag från ÅD var inte inräknat i budget

Landskapet får inte det tillskott om sex miljoner euro som landskapsregeringen anhållit om till följd av coronapandemins ekonomiska inverkan på det åländska samhället för år 2021. För år 2020 beviljades ett stöd om 17 miljoner euro. 

-Jag är ytterst förvånad över att det kom ett avslag. Pandemin fanns 2020 och den fanns även 2021, säger finansminister Roger Höglund (C). 

Avslaget kommer ändå inte påverka Ålands planerade ekonomi eftersom pengarna inte var medräknade i budgeten.  

Ålandsdelegationen menar att anledningen till att man inte har beviljat tillskottet är att de två rekvisit som krävs för ett så kallat “tillskott under exceptionella förhållanden” inte är uppfyllda. Dessa två rekvisit är att det för det första ska ha skett väsentliga rubbningar i samhällsekonomin och för det andra att dessa rubbningar särskilt ska ha drabbat landskapet. 

-Den åländska ekonomin har återhämtat sig så mycket att vi gjorde bedömningen att förutsättningarna för extra tillskott inte förelåg för 2021, säger Rainer Åkerblom, Ålandsdelegationens sekreterare. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »