SVT har tidigare kartlagt nätverk av personer som på ett systematiskt sätt hotat och hängt ut djurskyddshandläggare på länsstyrelserna som är de svenska tillsynsmyndigheter som kontrollerar djurhållning. Grupperna anklagar länsstyrelserna för att omhänderta ta djur på felaktiga grunder, men SVT:s kartläggning visar att det är relativt sällsynt att länsstyrelsernas beslut upphävs i förvaltningsrätten.
En grupp som pekats ut som en av de mest aggressiva går under namnet ”Stoppa Länsstyrelsen”. Den drivs av kvinnan som flyttat till Åland med djur som hon förbjudits från att ha. Enligt länsstyrelsens beslut från mars 2020 har hon och hennes sambo brustit i skötseln av sina många djur då utrymmena var smutsiga, det fanns skaderisker och djur i underhull. Grannar till kvinnan på Åland uppger att hon här lät djuren ströva fritt längs med vägarna.
– Det är klart att det blev problem. Hon berättade inte varför hon flyttade till Åland men något lurt var det, som att hon höll sig undan, säger en person.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, involverades i fallet och brister påtalades men ärendet avslutades då man ansåg att problemen åtgärdats. Kvinnan har anlitat en person som i dag rår om djuren.
Som Ålands Radio tidigare rapporterat om känner ÅMHM till flera fall där personer som fått djurförbud i Sverige flyttar till Åland och fortsätter ha djur här. Något juridiskt hinder finns inte, men SVT:s och Ålands Radios granskning visar att problemen inte alltid upphör efter flytten till Åland. I kartläggningen upptäcktes fem fall där personer med djurförbud i Sverige flyttat till Åland och åtminstone fyra av dem har också förekommit i ÅMHM:s ärenden.
Laura Ölander är veterinär på miljöbyrån på landskapsregeringen.
– Djurförbud eller djurhållningsförbud som det heter på Åland, är till för att skydda djuren och om man kan undkomma det så är det djuren som lider, säger hon.
Nordiska ministerrådet har tidigare diskuterat ett nordiskt register för djurhållningsförbud men det ledde inte till något beslut.
– Visst skulle det vara jätteintressant att lyfta den frågan på nytt, säger Ölander.
Reportrar: Ellen Pan och Felicia Bredenberg.