Det är i dag ett problem att ungas intresse för politik minskar. Något som kan påverka engagemanget, enligt deltagarna vid ungdomsforumet, är att samhällsdebatten ofta är hård och polariserad.
– Det råder inga tvivel om att vi måste få ner spänningen och temperaturen i hur vi för debatt, säger deltagaren Måns Mansén.
Även Matilda Dreijer, ledande hållbarhetslots vid Bärkraft, är inne på samma spår. Hon flyttade till Åland för ungefär tre månader sedan och säger att hon ibland förvånas över tonläget i den åländska debatten.
– Jag tror att unga kan bli avskräckta. Hade jag varit i deras skor hade jag nog tänkt till fyra gånger om innan jag engagerade mig politiskt, säger hon.
I nuläget sitter ingen under 30 år i lagtinget eller landskapsregeringen, det är även få unga som ställer upp i val. Detta kan ses som ett demokratiskt problem, enligt civilminister Ingrid Zetterman. Om man ser till befolkningsstrukturen som helhet borde en femtedel av alla ledamöter vara under 30 år.
– Vi har som partier, och samhälle, ett stort ansvar i att försöka få yngre att engagera sig och skapa plattformar där unga kan träffa beslutsfattare, säger Zetterman.